Hlavní obsah

Zimní služby pro lidi bez přístřeší se v Praze rozšíří

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Všechny zimní noclehárny v Praze pro lidi bez domova se v rozšířeném režimu otevřou nejspíše 1. prosince. Konkrétní termín bude záviset na počasí.

Článek

„V zimních měsících se také zvýší kapacita a prodlouží provozní doba nízkoprahových denních center,“ řekl Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha, které je hlavním koordinátorem zimních služeb. „Snížila se kapacita jednotlivých míst, ale zvýšil se jejich počet. Je to proto, aby se snížilo množství lidí na jednom místě a zároveň riziko šíření nákazy covidem-19,“ řekl Šimáček.

Letos bylo podle radní hlavního města Mileny Johnové (Praha Sobě) nutné kombinovat už zavedená zimní opatření s prevencí vůči epidemii nového koronaviru. Bude se proto sledovat zdravotní stav lidí bez domova a v případě potvrzené nákazy covidem-19 nebo při nařízené karanténě budou nakažené osoby s mírnými příznaky, které nepotřebují lékařskou péči, speciálním vozem přepraveny do sociálního pobytového zařízení na Vyšehradě, které je pro vystonání covid pozitivních osob bez domova určené.

Noclehárny, kde mohou osoby bez přístřeší přespat, budou k dispozici v plném režimu od začátku prosince, jak uvedl Šimáček. V lodi Hermes, kde služby nabízí pracovníci Centra sociálních služeb Praha, může při extrémních mrazech a za příznivé epidemické situace přenocovat až 229 bezdomovců. Letos zde snížili kapacity jednotlivých pokojů z šesti na dva ubytované, aby se případně zamezilo šíření covidu-19. Dalších 60 osob bude možné ubytovat v noclehárně nedaleko Smíchovského nádraží. Noclehárna Michle, která je už podle ředitele Centra sociálních služeb Praha v provozu, nabízí lůžka pro 96 osob. Uvedená místa budou klienty přijímat po 20:00, v provozu budou pro klienty do 06:30 nebo do 07:00.

Nízkoprahových denních center bude letos v zimě v provozu celkem pět s kapacitou až 500 osob. Od prosince budou v rozšířeném režimu fungovat centra v ulicích Tusarova, Pernerova, Novákových, Žitná a centrum U Bulhara v ulici Bolzanova, které má denní kapacitu 350 osob.

Ubytování osobám bez přístřeší nyní poskytují rovněž humanitární hostely s celkovou kapacitou asi 220 osob, jak uvedla radní Johnová. Praha je k tomuto účelu pronajala letos na jaře v souvislosti s epidemií covidu-19. „Řada lidí v nouzi uvedla, že na ulici neskončili proto, že jsme na jaře otevřeli tyto hostely. Také více než polovina lidí, kteří toto ubytování získali, už (z něj) z různých důvodů odešli, třeba proto, že si našli práci nebo jiné bydlení,“ řekla radní. Počet lidí na ulici ale zvláště kvůli koronakrizi podle Johnové narůstá.

Hlavním koordinátorem zimních služeb je Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), které spolupracuje s neziskovými organizacemi, jako jsou Naděje, Armáda spásy, komunitní centrum Jako doma či Arcidiecézní charita a Farní charita. Trvání nocleháren a rozšířených provozů denních center záleží podle Johnové na počasí. Letos by měly být v plném provozu předběžně do konce března.

Reklama

Související témata:

Doporučované