Hlavní obsah

Žirovnice zajišťuje dostatek pitné vody investicí do rybníku i vrtů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Žirovnice na Pelhřimovsku letos dokončila odbahnění Hájkovského rybníku. Součástí investice asi za 6,7 milionu korun bylo také získání dalšího zdroje surové vody pro úpravnu.

Článek

Město investuje i do dalších vodních ploch a zajištění dodávek pitné vody, i když v posledních dvou letech jejím nedostatkem netrpělo. Horší byla situace v roce 2018.

Do konce října chce město postavit za 1,2 milionu korun novou tlakovou stanici pro zámek a špýchar. Práce na Hájkovském rybníku skončily už zjara. „Zároveň s touto akcí bylo v hrázi rybníka vybudováno i nové odběrné místo surové vody, které umožňuje lépe využívat kapacitu rybníka,“ řekl starosta města Milan Šmíd.

V posledních dvou letech byla podle něho situace se zdroji pro výrobu pitné vody dobrá. Přesto se město rozhodlo posílit zdroje a vybudovat dva hloubkové vrty. „V červenci letošního roku byl do systému zapojen první vrt a v současné době probíhá vodoprávní řízení pro zapojení druhého vrtu v roce 2022 do systému pro výrobu pitné vody,“ uvedl Šmíd.

S hydrogeologickým průzkumem začalo město před dvěma lety po zkušenostech se suchem v roce 2018, kdy muselo pitnou vodu dovážet. Už dřív starosta řekl, že k výrobě pitné vody potřebuje Žirovnice s asi 3000 obyvateli denně 400 až 500 metrů krychlových vody.

Město také investovalo do vodních ploch sloužících k rekreaci. Loni na podzim upravilo rybník na hranici katastrů Litkovice a Štítné. Větší plocha sloužila jako koupaliště a celé dno bylo vyloženo panely. „Finančními prostředky ve výši 1,6 milionu vznikl klasický rybník, který také může sloužit i ke koupání. Za 1,3 milionu byl pak zrekonstruován rybník nad touto vodní plochou a celkově se dá říci, že zde vznikl zajímavý biotop,“ řekl Šmíd.

Reklama

Související témata:
Žirovnice

Doporučované