Hlavní obsah

Získali bronzovou medaili. Odmítli podat ruku Hitlerovi a přišli o ni

Záhady Josefa Klímy z 13. 2. 2020: Dopustil se Adolf Hitler historické křivdy na československých sportovcích? Přišli kvůli němu o olympijskou medaili?Video: Jaroslav Mareš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Adam Čuřín se společně se svým otcem rozhodli, že se pokusí odčinit historickou křivdu, kterou na jejich strýčkovi prý spáchal Adolf Hitler. Na berlínské olympiádě v roce 1936 měl německý vůdce nechat český tým přeřadit na čtvrté místo a odebrat mu bronzovou medaili, kterou mezitím už ale český tým dostal.

Článek

Hlavní postava příběhu, Otomar Bureš, byl jedním z jezdců československého týmu v military závodu všestrannosti, který patří k nejnáročnějším jezdeckým disciplínám. Během závodu měl Otomar Bureš jako řada dalších nehodu na jedné překážce, což byl skok do rybníka. Než se z rybníka i s koněm dostal, měl za to, že už je diskvalifikován.

To ale nebyla pravda, a tak když se dozvěděl, že může ještě pokračovat, dojel do cíle. V individuálních žebříčcích skončil poslední z těch, co dokončili, 27. Mezi týmy podle svého vyprávění třetí. Po závodě pojali závodníci podezření, že závod nebyl úplně regulérní, protože němečtí závodníci věděli, že v jednom směru není v rybníku tolik bahna.

Když jezdci dojeli, objevil se údajně v zákulisí Adolf Hitler a chtěl si s jezdci potřást rukou. Jenže českoslovenští jezdci byli dohodnuti, že si s vůdcem ruku nepodají. Dodatečně se totiž mělo přijít na jakési technické prohřešky, které tým odsunuly na čtvrté místo. Oficiálně tak skončil československý tým pod stupni vítězů.

Pro Německo byla olympiáda vrcholem nacistické propagandy. Skvělé výsledky německých sportovců měly být ukázkou „nadřazené rasy“ a prestižní military závod patřil mezi ně. Dalším důvodem odebrání medaile mohla být už napjatá mezinárodní situace v létě 1936.

Český olympijský výbor zastává verzi německých organizátorů. Jenže příbuzní Otomara Bureše mají doma bronzovou medaili a také další dokumenty naznačující, že s olympiádou nebylo vše v pořádku. Bude třeba přepsat olympijské dějiny?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, jehož archiv najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované