Hlavní obsah

Proslov Zemana na plese: Charita, tanec s Monikou Babišovou a Karel Gott

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman si zatančil s Monikou Babišovou.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou v pátek večer pořádali pátý charitativní ples. Výtěžek se rozdělí mezi nadační fondy prezidenta a jeho ženy, ze kterých podporují seniory, dětské domovy nebo Fond ohrožených dětí.

Článek

Zeman v úvodním proslovu děkoval všem organizátorům a zdůrazňoval charitativní účely plesu. „Výtěžek nebude spotřebován na administrativní náklady, jako u některých nejmenovaných neziskovek, ale půjde na projev soucitu s těmi, kdo se ještě nebo už nemohou bránit – na projev soucitu s dětmi a seniory,“ řekl.

Manželce premiéra Andreje Babiše Monice adresoval vtip, když řekl, že ji vyzve k tanci. „Patrně to bude pomalý valčíček, protože já nic jiného neumím. Milá paní Moniko, po tanci se mnou budete každého svého budoucího partnera v této činnosti považovat za vynikajícího tanečníka,“ řekl Zeman.

Na plesu podle Zemana zazněly i písně zpěváka Karla Gotta. „Několik zpěváků zazpívá i písně Karla Gotta. Bude to krásné uctění jeho památky,“ řekl prezident a dodal, že se 28. října tohoto roku Gotta chystá vyznamenat Řádem bílého lva I. třídy.

Hosté z vlády, diplomacie i byznysu

Plesu se zúčastnili představitelé vlády v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO), zástupci byznysu i členové diplomatického sboru. Na Hrad dorazili kromě Babiše také ministryně financí Alena Schillerová, ministr průmyslu Karel Havlíček, ministryně spravedlnosti Marie Benešová nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (všichni za ANO).

Koaličního partnera z ČSSD zastupovali ministryně práce Jana Maláčová a její manžel, náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař. Mezi účastníky plesu byl i šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek nebo člen představenstva CITIC Europe Holdings a šéf fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík.

Pro účastníky byla připravená degustace českých a moravských vín a jako na předchozích plesech se uskuteční tombola. Hlavní cenou byla večeře s prezidentským párem, dále mohli moci účastníci plesu vyhrát divočáka, procházku Lánskou oborou, hokejku a dres Jaromíra Jágra nebo hodinky či wellness pobyty.

Loni se plesu zúčastnili například premiér Andrej Babiš (ANO) s manželkou Monikou, někteří ministři nebo šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Vstupenka na ples do Španělského sálu stála minulý rok 10 000 korun a celkově ples vynesl přes dva miliony. Prezidentský pár pořádá reprezentační plesy od roku 2015. V roce 2018, kdy Zeman obhajoval ve volbách svou funkci, se akce nekonala.

Reklama

Doporučované