Hlavní obsah

Přenos velké slávy v Paříži: Bastila padla, vojáci pochodovali, dohlédl na ně Macron a Trump

Podívejte se, jak vypadaly velkolepé oslavy pádu Bastily v srdci Paříže.

 

Reklama

Donald Trump, prezident USA, je na návštěvě města, které opakovaně urážel.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump ve čtvrtek přicestoval do Paříže, kde o den později usedl po boku svého francouzského protějšku Emmanuela Macrona a sledoval oslavy státního svátku dobytí Bastily.

V roli prezidenta je Trump ve francouzské metropoli vůbec poprvé a komentátoři se shodují, že to pro něj nebude snadná cesta.

„Trump je na návštěvě města, které opakovaně urážel. Když oznámil své rozhodnutí opustit klimatickou dohodu - známou jako pařížská, prohlásil, že byl zvolen, aby zastupoval občany Pittsburghu a ne Paříže. Opakovaně také říká, že město je zdecimováno hrozbou terorismu, kterou spojuje s přistěhovalci," poznamenala agentura AP.

Trump nelichotivě hovořil o francouzském hlavním městě i s odkazem na svého přítele Jima, jehož identita je pro americká média záhadou. „Paříž už dávno není Paříží," citoval Trump slova svého přítele, který mu prý řekl, že z toho důvodu tam už nejezdí.

Zahraniční média rovněž připomínají, že i vztahy mezi Macronem a často nevypočitatelným Trumpem nejsou kvůli odlišným názorům na některé klíčové záležitosti, jako je ochrana klimatu či volný obchod, zcela ideální.

Reakce na první velkou zahraniční cestu Donalda Trumpa.Video: Lukáš Marek

Reklama

Doporučované