Hlavní obsah

Zkrachovalá ruská banka žene Česko k mezinárodní arbitráži

Video: Adam Junek

 

Reklama

ERB Bank přišla před měsícem o bankovní licenci a nyní oznámila českým úřadům, že bude žádat o satisfakci.

Článek

Česká republika stojí před dalším arbitrážním sporem.

Jak Seznamu potvrdilo Ministerstvo financí, hodlá ho vyvolat krachující ruská banka ERB Bank.

„Dopis od pana Romana Popova, majoritního akcionáře ERB Bank, ve kterém uvádí, že je zahraničním investorem, který byl údajně poškozen jednáním státu, obdrželo Ministerstvo financí 26. října. Do dnešního dne jsme však od něj neobdrželi k tomuto tvrzení žádné podklady, proto se k dané věci nyní nemůžeme vyjádřit," uvedla mluvčí rezortu Gabriela Štěpanyová.

ERB Bank sice kvůli déletrvajícím potížím odebrala letos v říjnu Česká národní banka licenci, ale majitelé považují postup českých úřadů za diskriminační a arbitráží se domáhají satisfakce za zmařenou investici. „Podle banky došlo k jejímu poškození v důsledku činnosti ČNB a Finančního analytického útvaru Ministerstva financí (ten bance zablokoval veškeré prostředky - pozn. red.)," uvedl informovaný zdroj Seznamu.

Popovův dopis oznamující arbitráž dorazil nejen na rezorty financí a spravedlnosti, ale i prezidentu Miloši Zemanovi. Byť jeho mluvčí Jiří Ovčáček tuto záležitost odmítá komentovat. „K této záležitosti nemám žádné informace," napsal Seznamu.

ERB Bank vstoupila v roce 2008 na český trh jako Evropsko-ruská banka a byla první ruskou bankou, která získala bankovní licenci pro státy Evropské unie.

Letos v březnu jí Česká národní banka zakázala poskytovat úvěry a přijímat vklady a zkraje října musela dokonce uzavřít svoji pražskou pobočku, a tak klienti nemohli vklady ani vybírat.

Banka se přesto navenek tvářila, že její hospodaření je v pořádku a že pracuje na tom, aby napravila nedostatky, které jí ČNB vytýká.

Podle informací Seznamu úřady zasáhly proti bance nejen kvůli finančním transakcím, které sledovaly, ale také kvůli dalším krokům, o něž se ERB Bank pokoušela.

Plánovaný přesun do Brna

Jen několik dní před tím, než Finanční analytický útvar zmrazil bance veškerá konta, se například většinový majitel Roman Popov snažil prosadit přesun sídla banky do Brna, i když bankovní pobočky měla ERB Bank v Praze a v Karlových Varech.

„My jsme to rozporovali, zarazilo nás to, považovali jsme to za nesmysl. Bylo to navržené jako bod valné hromady. Nakonec se to stáhlo jako nedůvodné. Proč to pan Popov navrhoval, vám neumím říct, s námi se o tom nebavil,“ řekl Seznamu člen vedení banky Štefan Veselovský.

A když pak po krachu banky přišla k pražské pobočce na Arbesově náměstí v Praze 5 likvidátorka Jiřina Lužová, našla nedobytně zavřené dveře. Ostraha ji odmítala pustit dovnitř.

Dnes tento incident, při němž asistovala policie, vysvětlují likvidátorka i banka jako administrativní nedorozumění.

Garanční fond, který vydává peníze klientům ERB, uvedl, že během jediného měsíce vyplatil necelé tři miliardy korun.

Jak jsme se dobývali do ERB Bank. Podívejte se na video, jak vrcholily potíže ruské banky:

Reklama

Doporučované