Hlavní obsah

Zkusili jsme očkování na dětech, hlásí vakcinační premiant

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Dávku vakcíny od Pfizeru dostalo prvních 600 dětí. U žádného z nich se neobjevily vážné vedlejší účinky, hlásí zdravotníci z Izraele. Rodiče dětí jsou k očkování svých potomků prozatím ale spíš skeptičtí.

Článek

Vakcínu Pfizeru dostaly v Izraeli stovky dětí ve věku od 12 do 16 let. Ani u jednoho z nich se neobjevily závažné vedlejší účinky, uvedl pro The Guardian vedoucí vakcinačního týmu Boaz Lev. Ještě před samotným klinickým hodnocením tak jde o jeden z prvních důkazů, že covidové očkování nezletilých může být bezpečné.

Izraelské ministerstvo zdravotnictví doporučilo očkovat skupiny dospívajících s podlomeným zdravím, které jsou nákazou koronavirem ohroženější. „Doposud jsme naočkovali kolem 600 dětí,“ uvedl Boaz Lev ve středu. „Nezaznamenali jsme žádné významné vedlejší účinky, a i ty lehčí jsou poměrně vzácné. To je povzbudivé.“

Součástí klinických testů nebyly děti trpící cystickou fibrózou, která postihuje plíce.

Společnost Pfizer aktuálně provádí studii u dětí ve věku 12 až 15 let. Další testovanou skupinou by měly být děti ve věku od 5 do 11 let. Vakcínu AstraZeneca na starších šesti let by ráda vyzkoušela i Oxfordská univerzita. Studie by dle jejího očekávání měla trvat několik měsíců.

Izrael se tak blíží k významnému okamžiku očkovací strategie, ke kterému ostatní země pravděpodobně dospějí až za několik měsíců – k rozhodnutí, zda hromadně očkovat i děti. Alespoň jednu očkovací dávku už dostala více než polovina Izraelců. Plně naočkováno by během několika dalších týdnů mělo být 60 procent populace. Podle epidemiologů mělo takové procento značit okamžik, kdy díky proočkování dostatečné části populace klesne šance na přenos nemoci mezi lidmi natolik, až nakonec odezní.

S dalším vývojem pandemie a výskytem nových mutací ale vědci své odhady přehodnocují. Anthony Fauci, nejvýznamnější americký odborník na infekční choroby, prohlásil, že je v současné době nutné proočkovat ne 60, ale 90 procent populace.

To však pro devítimilionový Izrael představuje problém. Čtvrtina lidí je mladší 16 let, což je minimální doporučený věk pro očkování vakcínou Pfizeru, kterou země používá. Přední tvář izraelské koronavirové scény, doktor Nachman Ash, uvedl, že nezpůsobilost osob mladších 16 let by mohla zmařit plány na dosažení kolektivní imunity.

Premiér Benjamin Netanjahu očekává, že jeho země dokončí očkování dospělých začátkem dubna. „Potom přijde na řadu očkování dětí,“ řekl Netanjahu pro místní médium Israel Hayom. „Předpokládám, že ho regulační orgány schválí v dubnu nebo v květnu a hned se do toho dáme,“ dodal.

Oliver Geffen, izraelský epidemiolog spolupracující s Imperial College London a Public Health England, uvedl, že kolektivní imunita je vzhledem k novým variantám virů pojmem dosti „neuchopitelným“. Na čem dle něj opravdu záleží, je snížení počtu pacientů s vážným průběhem.

„Očkování dětí nás může dovést ke kolektivní imunitě, ale pokud je cílem trvalé potlačení závažných onemocnění, budou po nějakou dobu zapotřebí i jiná nefarmaceutická opatření,“ dodal a zmínil rozsáhlé testování a omezení hromadných shromáždění. I podle dalších vědců by bylo vhodnější zaměřit se na snížení počtů hospitalizací a úmrtí spíše než na snahy dopracovat se ke kolektivní imunitě, kterou nové mutace mohou snadno zmařit.

Přestože Izrael eviduje pokles závažných případů, celkové počty nakažených neklesají uspokojivě rychle. Vláda zatím v očkování upřednostňuje Izraelce starší 50 let, u kterých je mnohem větší pravděpodobnost, že si nákazu prožijí s vážnějším průběhem.

V otázce očkování dětí pak sehrají roli hlavně jejich rodiče nebo zákonní zástupci. Podle nedávného průzkumu veřejného mínění má v úmyslu nechat naočkovat své dítě pouze 41 procent rodičů. Průzkum provedený ústavem Rushinek pak zjistil, že naočkovat dítě ve věku mezi 6 až 15 lety nenechá 29 procent rodičů. Třetina zůstává nerozhodná.

U dětí se závažné komplikace po nákaze covidem-19 všeobecně neočekávají. Vše ale opět mění vývoj viru – po rozšíření takzvané britské mutace lékaři varují před znepokojivým nárůstem dětských pacientů. Očkování mladší věkové skupiny se tak jeví jako jediné vhodné řešení.

Než se ministerstvo rozhodne děti očkovat plošně, spustí kampaň s přesnými informacemi o bezpečnosti vakcinace, aby se předcházelo neochotě a obavám rodičů, dodává Boaz Lev.

Reklama

Doporučované