Hlavní obsah

„Zlá žena“ ODS padla. Situace je napjatá i v Praze

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Alexandra Udženija.

Reklama

Alexandra Udženija padla, ale velké překvapení to ve skutečnosti není. O problémech se zvolením kandidátky na první místopředsedkyni ODS musel vědět i předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Dle vývoje na sobotním kongresu ovšem varováním, která přicházela z regionů, nevěnoval pozornost. Nebo si společně s dalšími členy staronového vedení myslel, že absence protikandidáta zahraje u konzervativců na strunu zodpovědnosti a Udženija do vedení ODS (byť s odřenýma ušima) projde.

„Věděli jsme, že lidi štve, jen jsme mysleli, že ne tolik,” přiznal po volbě jeden z delegátů, který podporu Alexandře Udženije spoluvyjednával.

Jak to dopadlo, je již známo – matadorku pražské politiky vyměnili delegáti kongresu za narychlo navrženého předsedu poslaneckého klubu a věrného Fialova pobočníka Zbyňka Stanjuru. Z vedení ODS tak odchází politička, která se ve správný čas dokázala správně rozhodnout a přidat se na správnou stranu během sváru uvnitř pražské ODS v roce 2012.

Alexandra Udženija jako jedna z prvních začala podporovat tehdejší nastupující hvězdu ODS Bohuslava Svobodu, který měl dát v hlavním městě poškozené značce novou tvář. Tah se Svobodou vyšel a Udženije to vyneslo nejen renomé bojovnice proti starým pořádkům, ale také vliv na chod pražské stranické buňky a posléze i místo první místopředsedkyně celé partaje.

Janouškův stín

Jenže nyní ji dohnala vlastní minulost z doby, kdy Prahu řídil Pavel Bém s Romanem Janouškem (Udženija v té době vstoupila do pražské politiky) a paradoxně nyní se o Udženije mluví mezi politiky jako o „kmotře“ a tváři staré ODS, na kterou chce ta současná zapomenout.

„Některé věci jí jsou přisuzovány nespravedlivě, ale jde spíš o to, že se slilo více důvodů najednou – nespokojenost, kterou nemohli ukázat na volbě předsedy, body programu, které jdou za ní a které nebyly dobře přijaty, a vzpomíná se i na rodinné vazby,” komentoval nálady v kuloárech jeden z delegátů.

Ducha starých časů oživila sama Udženija, která se loni zúčastnila oslav padesátin šéfa televize Barrandov Jaromíra Soukupa. „To sem nepatří. V dnešní době vyčítat někomu, že jde popřát k padesátinám, je nečestné, nefér, nesvobodné. Na druhou stranu, když chcete psa bíti, hůl si najdete,” odrážela dotazy novinářů na kongresu.

Do centra dění ale vrátila otázky, zda je náhoda, že vchorvatském Zadaru má její rodina dům kousek od Janouškova nebo do jaké míry její muž Eduard s někdejší pražskou šedou eminencí spolupracoval.

Potíže v regionech i v Praze

Jak moc byla aféra s narozeninovou oslavou pro občanské demokraty citlivá, ukazuje i příběh z jedné mimopražské regionální konference. „Lidé se jí na to ptali, říkala, že je to osobní věc. Nakonec nominaci dostala, ale těsně,” líčil předkongresové události účastník konference.

Nominaci politička těsně dostala například v Hradci Králové nebo v Liberci. Bez nominace pak dokonce odjela z Karlových Varů. V dalších regionech je údajně nedostala zejména proto, že tam osobně nepřijela. Jenže případ Alexandra Vondry, který na konference programově nejezdil, ukazuje, že nominaci lze získat i v nepřítomnosti.

Teď Udženija tvrdí, že se z politiky nestahuje a hodlá se zaměřit na Prahu. Jenže i zde má potíže. „Část tady nepokrytě slaví a část je naštvaná,” komentoval náladu v pražské organizaci po jejím nezvolení jeden z pražských delegátů.

Stranickou organizací to přitom nekončí. Udženija je na pomyslném blacklistu případných koaličních partnerů ODS v Praze.

Oboustranné antipatie

Napříč stranami se hovoří o jejím tvrdém konfrontačním až arogantním chování. „Politický souboj je jedna věc, ale nemůžete někoho pozurážet a pak si sednout a nějak konstruktivně se bavit,” říká například předseda pražských Pirátů a místopředseda jejich zastupitelského klubu na magistrátu Jaromír Beránek.

Byť podle něj ve straně stále zůstávají lidé spojovaní s někdejšími pražskými průšvihy a k nim řadí i odcházející místopředsedkyni, připouští, že v současné pražské ODS jsou i lidé, se kterými se dá spolupracovat. Nutno dodat, že v případě Udženiji jsou antipatie s Piráty oboustranné – sama politička si opakovaně veřejně stěžuje na aroganci Pirátů, kteří se podle ní chovají jako nadlidé.

Na obdobnou odpověď však Seznam Zprávy narazily i u politiků ze stran, které patří v rámci pražského politického spektra k těm umírněnějším. Že jde o věc delikátní, nasvědčuje, že málokdo chce o Alexandře Udženije hovořit na jméno. Situace na magistrátu je napjatá, a i když vlivná politička o víkendu utržila ránu, neznamená to, že je na lopatkách. „Je spjatá s určitou dobou a to podezření u osobních vazeb na ní jednoduše ulpělo,” říká politik ze strany, která přichází v úvahu jako jeden z možných partnerů ODS i na celostátní úrovni.

„Ona je velmi pracovitá, kompetentní, připravená a nebojí se konfrontace, ale ano, část lidí – a to ať oprávněně, nebo ne – ji má spojenou s tou starou ODS,“ souhlasí zdroj z hnutí ANO.

Reklama

Doporučované