Hlavní obsah

Zlaté glóby mají své vítěze. Za doprovodu černé barvy bodovaly Tři billboardy kousek za Ebbingem a Sedmilhářky

Omlouváme se, toto video již není k dispozici.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejlepším filmem jsou Tři billboardy kousek za Ebbingem. Představitelka hlavní role Frances McDormandová získala cenu za nejlepší herečku. V kategorii Nejlepší režisér zvítězil Guillermo del Toro za snímek Tvář vody. Seriál Sedmilhářky si odnesl stejně jako vítězné „Tři billboardy“ trofeje celkem čtyři.

Článek

V neděli došlo v Los Angeles k vyhlášení filmových cen Zlatý glóbus. Večeru vévodil snímek Tři billboardy kousek za Ebbingem režiséra Martina McDonagha a získal celkem čtyři ceny. Film o boji matky za spravedlnost po znásilnění a vraždě dcery byl vyhlášen nejlepším dramatem a bodoval i v dalších hlavních kategoriích.

Hlavní protagonistka Frances McDormandová byla oceněna za nejlepší herečku v kategorii Drama. Zlatý glóbus si film vysloužil i za nejlepší scénář, autorem je také McDonagh. Za výkon ve vedlejší roli v tomto snímku cenu získal Sam Rockwell.

Úspěch slavil i miniseriál Sedmilhářky, rovněž získal čtyři trofeje. Seriál se zaměřuje zejména na ženy a řeší jejich práva a utlačování. Sedmilhářky byly vyhlášeny nejlepším miniseriálem. Nicole Kidmanová získala cenu pro nejlepší herečku v minisérii a oceněni byli i další herci z tohoto dramatu o jen zdánlivě dokonalém životě tří matek.

Letošní nominace na Zlaté glóby, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, vedl snímek z období studené války Tvář vody režiséra Guillerma del Tora. Mexický filmař nakonec získal Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra. Snímek měl sedm nominací.

Nejlepším hercem v kategorii Drama byl vyhlášen Gary Oldman. Herec ztvárnil britského ministerského předsedu Winstona Churchilla ve filmu Nejtemnější hodina.

Nejlepším neanglicky mluvícím filmem zvolila asociace snímek Odnikud Fatiha Akina. Nejlepší komedií byla vyhlášena Lady Bird (Beruška), která vypráví o turbulentním vztahu matky a dcery. Představitelka dcery Saoirse Ronanová získala trofej pro nejlepší herečku v kategorii komedie nebo muzikál. Mužskou kategorii ovládl James Franco, oceněn byl za výkon v komedii The Disaster Artist (Katastrofální umělec). Nejlepším animovaným snímkem vyhlásila asociace film Coco.

Mezi prvními oceněnými byla například Elisabeth Mossová. Za výkon v sérii Příběh služebnice získala trofej pro nejlepší herečku v dramatickém televizním seriálu.

Co se týče tématu snímků, dominovala problematika sexuálního násilí. Například vítězné Tři billboardy kousek za Ebbingem podle mnohých odráží jedno z hlavních témat dnešní doby - boj proti sexuálnímu násilí a nerovnosti pohlaví.

Toto téma provázelo téměř celé předávání Zlatých glóbů, zmínil se o něm prakticky každý z vítězů. Stanice BBC označila večer za „velmi politický“. Nejsilnější projev pronesla podle kritiků moderátorka a herečka Oprah Winfreyová. Na ceremoniálu obdržela zvláštní cenu za celoživotní přínos v oblasti filmu, v minulosti uváděla v Americe populární Oprah Winfrey Show.

„Bezprecedentní moře černé,“ komentovala situaci na červeném koberci před začátkem ceremoniálu agentura AP. Hnutí Time's Up před předáváním vyzvalo celebrity, aby se připojily k tichému protestu proti sexuálnímu násilí a oblékly si černou barvu. Hollywood poslední dobou ovládají skandály kolem sexuálního obtěžování. Jedním z prvních případů bylo obvinění producenta Harveyho Weinsteina, který obtěžoval desítky žen.

Černou zvolily i hvězdy první velikosti jako Meryl Streepová, Michelle Williamsová, Emma Stoneová nebo Nicole Kidmanová.

Reklama

Doporučované