Hlavní obsah

Hollywoodu docházejí černé šaty. Zlaté glóby zastíní kampaň proti obtěžování

V Hollywoodu se budou předávat Zlaté glóby. Většina hvězd přijde v černéVideo: AP

 

Reklama

V Hollywoodu se v noci na pondělí budou předávat Zlaté glóby. Většina hvězd se chystá přijít v černé na protest proti sexuálnímu obtěžování.

Článek

Sezona udílení filmových cen započne v noci na pondělí Zlatými glóby. Sedmdesátý pátý ročník ale nebude zaměřený tolik na samotné oceněné, jako tomu bylo v minulosti. Pozornost bude upřena zejména na to, nakolik celý ceremoniál ovlivní kampaň #MeToo proti sexuálnímu obtěžování.

Hnutí Time’s Up vyzvalo celebrity, aby se připojily k tichému protestu proti sexuálním skandálům, které Hollywoodem zmítají, a na udílení přišly v černé barvě. Mnoho celebrit už oznámilo, že se k protestu připojí. Jsou mezi nimi například herečky Rose McGowanová, Elisabeth Mossová nebo herečka a režisérka Angelina Jolie.

Ta v minulosti přiznala, že i ona se stala obětí sexuálního obtěžování ze strany producenta Harveyho Weinsteina. Její film Nejdřív zabili mého otce: Dcera Kambodže vzpomíná o režimu Rudých Khmerů je nominován na Zlatý glóbus v kategorii cizojazyčných filmů.

S protestem v černých šatech mají problém hollywoodské stylistky. Mezi celebritami je o šaty v této barvě takový zájem, že podle informací deníku The Guardian mají problém róby sehnat. Ne všichni pozvaní se však hodlají k protestu v černé připojit.

Podle módních kritiků cítí některé celebrity potřebu přijít naopak v co nejzářivějších barvách. „Některé hvězdy mají pocity, že by ženy měly oslavit svou znovu získanou sílu, silný názor a budoucnost v co nejpestřejších barvách,” uvedl jeden z kritiků pro časopis People. „Během večera uslyšíme zajisté mnoho důležitých proslovů, a ty budou mnohem lepším sdělením než odění se do jedné určité barvy,” dodal.

Očekává se, že se k dění vyjádří také moderátor letošního ročníku Seth Mayers. Kampaň pod heslem #MeToo odstartovala aféra kolem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina, jehož řada žen obvinila ze sexuálního obtěžování. Následně veřejně vystoupilo množství žen i mužů, kteří se svěřili, že se stali obětí sexuálního zneužívání. Mezi obviněnými ze sexuálního násilí jsou také herci Kevin Spacey a Dustin Hoffman.

Reklama

Doporučované