Hlavní obsah

Zlaté mozečky i šmírování. Co jsme se při pandemii dozvěděli o Češích

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Reportérka Šárka Kabátová dokumentuje životy českých dobrovolníků, lékařů i matek samoživitelek během pandemie koronaviru.

Reklama

Článek

Ukázalo se, že jsme supervynalézaví. K zlatým českým ručičkám bych řekla, že máme i zlaté české mozečky. Ale také mezi Čechy panoval strach, vzájemné podezírání, jak se kdo ke koronaviru staví. To jsme od pádu komunismu nezažili, říká reportérka Šárka Kabátová.

Od začátku pandemie koronaviru vyráží do ulic i nemocnic natáčet, jak se česká společnost vyrovnává s pandemií covid-19. Reportérka Seznam Zpráv Šárka Kabátová zachytila křečkování v supermarketech, vědce na ČVUT bastlící zdravotní pomůcky i lékaře, kteří pracují na covid-19 oddělení ve vinohradské nemocnici.

„Největším ukazatelem toho, jak jsme se k celé situaci postavili, je podle mě české zdravotnictví. Je dost smutné uvědomit si, že stát nedokázal zdravotníkům v první linii ze začátku zajistit potřebný servis a dodat jim ochranné pomůcky. Na druhou stranu jsme vlastními silami vytvořili masky pro lékaře ze šnorchlu. To je unikát,“ říká Kabátová v pořadu Stopáž.

Nejrozporuplnější reakce vyvolala reportáž o matkách samoživitelkách, které se vlivem nouzového stavu dostávají do ještě složitějších finančních situací.

„Setkala jsem se s matkami, které jsou na tom teď hodně špatně. Přišly během pandemie o významnou část svých příjmů a snaží se tu napjatou situaci nějak zvládnout. Po zaplacení nájmu jim zbývají třeba už jen dva tisíce. Bojím se, že na ně ta izolace dolehne nejvíc a budou ekonomicky diskvalifikované ještě dlouhé poté, co se zbytek společnosti začne vracet do normálu,“ popisuje Kabátová.

Jak se během koronakrize projevuje v Česku solidarita? O čem by Kabátová netočila? Je těžší dokumentovat fotbalové chuligány, nebo provoz na nemocničním oddělení covid-19? Poslechněte si celý díl v přehrávači nahoře.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Vždy v pátek na Seznam Zprávách.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další audiopořady Seznam Zpráv tady.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované