Hlavní obsah

Zlatý Weinstein na „castingovém gauči”. Umělci před Oscary upozorňují na stinnou stránku Hollywoodu

V Hollywoodu vznikla socha producenta nařčeného z obtěžování.Video: Reuters

 

Reklama

Socha má upozornit na stinnou stránku Hollywoodu a sexuální zneužívání ve filmovém průmyslu.

Článek

Zlatá socha filmového producenta Harveyho Weinsteina v županu v životní velikosti je dočasně vystavena na ulici v americkém Los Angeles. Před nedělním předáváním cen americké filmové akademie ji tam umístili umělci Plastic Jesus a Joshua „Ginger“ Monroe. Instalace nese název „Castingový gauč“, čímž umělci poukazují na sexuální zneužívání uchazeček o filmové role a kritizují sexuální útoky ve filmovém průmyslu.

„Když se případ Harveyho Weinsteina dostal ven, bylo jasné, že to bude letošní největší příběh Hollywoodu. Proto to nyní musí být ústřední téma mých pouličních uměleckých děl,“ řekl umělec Plastic Jesus agentuře Reuters.

Načasování vystavení sochy před předáváním Oscarů není náhodné. Tato doba je podle autorů specifická, protože se na cenu soustředí velká pozornost. Hollywood má však také jako ostatní odvětví i svou stinnou stránku, kterou veřejnost často ignoruje, řekli autoři sochy agentuře AP.

Instalace je vytvořená ze skelného laminátu a akrylové pryskyřice. Autoři na ní pracovali dva měsíce. Vystavena bude v případě dobrého počasí i o víkendu.

Weinsteina obvinily desítky žen z filmového prostředí ze sexuálního obtěžování a útoků, včetně znásilnění. Všechna obvinění popřel, ale omluvil se za chování, kterého se v minulosti dopustil.

Reklama

Související témata:

Doporučované