Hlavní obsah

Zlínská krajská galerie představí tvorbu výtvarnice Zdeňky Saletové

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně představí příští týden tvorbu výtvarnice Zdeňky Saletové. Výstava děl zlínské rodačky nazvaná „z – NIT – ra“ bude zahájena v úterý, potrvá do 27. února příštího roku.

Článek

Expozice se zaměřuje především na tvorbu výtvarnice posledních deseti let. „Vyznačuje se vzácným citem pro kombinování nejrůznějších výtvarných technik a postupů. Vedle klasických sochařských materiálů se tak na výstavě objevují práce z papíru a na papíru, slepotisky, specificky pojaté malby, ale i další, méně tradiční formy, jako jsou například vyšívané ilustrace,“ uvedla kurátorka Pavlína Pyšná.

Saletová zpracovává několik motivů. Patří k nim zejména kruhové obrazce, modlitby nebo tvary schouleného embrya. „Nelze opomenout ani inspiraci lidovou kulturou Slovácka. Ačkoliv autorka pobývá převážně v Praze, pravidelně se vrací do rodné oblasti, která jí přináší zajímavé tvůrčí impulsy. V uplynulých letech šlo například o lidové kroje, jejichž tvarové a koloristické bohatství převedla do svébytného jazyka prací na papíře, ale i do sádrových reliéfů a malířských kompozic,“ uvedla kurátorka.

Jednačtyřicetiletá výtvarnice studovala na Zlínské soukromé vyšší odborné škole umění, ve studiích pokračovala na pražské Akademii výtvarných umění, kde prošla ateliéry Jana Koblasy, Miloše Šejna a Jindřicha Zeithammla. Galerie připravila také komentovanou prohlídku výstavy s kurátorkou, která se uskuteční 14. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované