Hlavní obsah

Zlínská zoo poslala asi 130 tisíc korun na ochranu kopytníka saoly

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zoo Zlín poslala díky sbírce 4Nature 5000 eur na ochranu saoly, kriticky ohroženého kopytníka z jihovýchodní Asie. Zahrada pořádá finanční sbírku zaměřenou na podporu ochrany zvířat přímo ve volné přírodě od roku 2018.

Článek

Lidé do této sbírky přispějí zakoupením vstupného nebo roční karty 4Nature, které obsahují i ochranářský příspěvek. „Jedním z projektů, který zoo z této sbírky podporuje, je také ochrana kriticky ohrožené saoly. Na projektu ochrany saoly zoo doposud spolupracovala se Saola Working Group, od letošního podzimu se rozběhla spolupráce s dalším partnerem, organizací Saola Foundation,“ uvedla mluvčí zahrady Romana Bujáčková.

Saola Foundation byla založena jako další podpůrná organizace zajišťující ochranu přírody v jihovýchodní Asii. Zaměřuje se na aktivní hledání saoly ve volné přírodě, především v Laosu. „Týká se to zejména Annamského pohoří, které tvoří hranici mezi Laosem a Vietnamem a je vedeno jako jedna z nejdůležitějších oblastí výskytu saoly. Kromě samotného hledání saoly budou finanční prostředky využity také na zlepšování kvality místního pralesa, ochranu zdejší jedinečné fauny a na podporu a vzdělávání místních obyvatel,“ uvedl ředitel zlínské zahrady Roman Horský.

Saola byla ve vietnamské džungli poprvé objevena v roce 1992. „Její popsání patřilo k největším zoologickým událostem 20. století. Navzdory intenzivním snahám o ochranu jejího přirozeného prostředí saolu nejvíce ohrožuje komerční pytláctví. Podle odhadů přežívá v přírodě pravděpodobně nanejvýš 100 jedinců, tento druh se tak dostal na pokraj vyhynutí,“ uvedla mluvčí.

Zlínská zoo spojila svůj příspěvek se jménem nedávno zesnulého ředitele ostravské zahrady Petra Čolase. „Finanční příspěvek jsme organizaci Saola Foundation věnovali na počest kolegy Petra Čolase, který byl skutečně výraznou osobností našeho současného zoo světa. Celý svůj život zasvětil nejen chovu ohrožených druhů v zahradě, ale také jejich ochraně v místech přirozeného výskytu,“ uvedl Horský.

Reklama

Doporučované