Hlavní obsah

Zlínské Vodovody a kanalizace chtějí investovat do obnovy infrastruktury 100 milionů korun

Foto: Pexels.com

Dokud teče, je dobře.

Reklama

Letošní investice VaK Zlín do obnovy infrastruktury 100 milionů korun je v historii zlínských vodáren rekordní za poslední léta.

Článek

Loni společnost investovala 95 milionů korun, o rok dříve to bylo 77 milionů, v roce 2015 přes 45 milionů korun. Letošní investice půjdou na více než 40 projektů, asi 40 milionů korun se bude týkat pitné vody, 30 milionů odpadní vody a 30 milionů korun bude směřovat do technologií a případných neplánovaných vynucených investic.

K největším akcím patří vyřešení nedostatku vody a rekonstrukce infrastruktury v obci Řetechov na Zlínsku. Na investici získal VaK poprvé také dotaci Ministerstva zemědělství, která činí přes tři miliony korun a pokryje polovinu nákladů.

Letos bude také dokončena investice se společností Moravská vodárenská za 20 milionů korun, která se týká zajištění fyzické i kybernetické bezpečnosti vodárenských objektů. Na Zlínsku funguje takzvaný provozní model, při němž se VaK Zlín o infrastrukturu stará, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské.

Rozpočet společnosti počítá také s projekční přípravou na budoucí rekonstrukce vodárenské infrastruktury. Nejvýznamnější je příprava rekonstrukce páteřních vodovodních přivaděčů Slušovice – Klečůvka – Zlín Beckov a v opačném směru z Tlumačova do Malenovic. Tuto stavbu chce VaK zahájit v letošním roce.

V plánu je dále rekonstrukce zlínské ulice Boněcko, otrokovické Janáčkovy ulice nebo výměna tisíce metrů potrubí v obci Žlutava. Z největších projektů na odpadní vody půjde o čerpací stanici ve Veselé a její přepojení na čistírnu odpadních vod asi za 7,6 milionu korun, dobudování kanalizace v Lužkovicích či rekonstrukci kanalizace v Luhačovicích v Družstevní ulici.

Reklama

Doporučované