Hlavní obsah

Zlínsko se stalo významným dodavatelem roušek a respirátorů všeho druhu

Foto: Seznam.cz

Rouška, ale ještě lépe respirátor vyšší třídy, je asi to jediné, co efektivně chrání před nákazou.

Reklama

Zlínská společnost Spur vyrábí roušky a respirátory z nanomateriálu vyvinutého se zlínskou univerzitou. Výrobu roušek posílila také zlínská společnost Holík International a trojici doplňují Gumárny Zubří produkcí ochranných masek.

Článek

Respirátorů FFP2, o které je zájem zejména v posledních měsících, vyrobila firma Spur jen v únoru 3,5 milionu kusů. S chystaným respirátorem FFP3 a za pomoci dalších výrobních linek stoupne produkce na 5,5 milionu kusů měsíčně. Firma provozuje sedm automatických výrobních linek: šest na výrobu respirátorů a jednu na nanoroušky. Zákazníci mají nyní zájem hlavně o respirátory.

„Protože se veřejnost postupně lépe orientuje v problematice ochrany dýchacích orgánů, vnímáme potřebu po stále vyšší kvalitě a provedení ochranných pomůcek. Proto nyní přicházíme na trh s různými velikostmi respirátorů. Pomyslný vrchol naší nabídky bude úplně nový typ respirátorů FFP3, tzv. fishtype, který nabízí ještě vyšší stupeň ochrany, ale dýchá se v něm lépe než ve standardním FFP2. A to díky promyšlenější konstrukci, větší filtrační ploše a upravenému filtru s nanomembránou. Na trh jej uvedeme v březnu,“ uvedl ředitel společnosti Tomáš Dudák.

Výrobu roušek loni posílila také zlínská společnost Holík International, která pořídila automatickou linku na jednorázové chirurgické roušky v hodnotě 10 milionů korun. Vyrobila bavlněné a jednorázové chirurgické roušky v objemu asi 30 milionů korun. Dodávala je Ministerstvu vnitra, také do USA, Německa, Belgie a Rakouska. „K jednorázovým rouškám plánujeme přiřadit jednorázové nitrilové rukavice,“ uvedl její majitel Ivo Holík.

Tradiční výrobce ochranných masek Gumárny Zubří loni vyrobil a dodal zákazníkům 180 000 kusů ochranných masek různých typů a provedení. V loňském roce zde vyvinuli a začali s ohledem na pandemii koronaviru vyrábět i speciální ochrannou masku určenou výhradně pro zdravotníky. Tato maska, jež poskytuje stoprocentní ochranu a je i komfortní pro uživatele, se bohužel na tuzemském trhu nesetkala s velkým ohlasem. Část produkce odebralo Ministerstvo vnitra, policie a hasiči, něco kraje a jen málo zamířilo do zdravotnických zařízení.

„To nás jako výrobce hodně překvapilo,“ uvedl ředitel marketingu a prodeje Zdeněk Masařík. Dodávky proto směřovaly zejména do zahraničí. Největším odběratelem byly loni Spojené státy americké, dále Egypt, Indonésie, Ukrajina či Rumunsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované