Hlavní obsah

Zlom v kauze Mašínova statku. Generálova dcera odmítla zásah vlády, Jurečka vyhověl

Případ Zdeny Mašínové zatím na programu vlády nebude.

 

Reklama

Případ vrácení statku generála Mašína zatím nebude řešit vláda. Ministr zemědělství Marian Jurečka to ještě před nedávnem plánoval.

Článek

Ministr zemědělství Marian Jurečka chtěl navrhnout ministrům, aby byl statek v Lošanech na Kolínsku za symbolickou cenu vyňat ze státního vlastnictví a mohl být v dědickém řízení navrácen potomkům a příbuzným generála Josefa Mašína.

Právník Zdeny Mašínové, která se o statek soudí už roky, to považuje za zbytečné a nepřijatelné. Stát tvrdí, že se tím navrácení majetku urychlí.

Ministerstvo zatím své původní plány odkládá na neurčito.

„Ministerstvo zemědělství aktuálně nemůže dát termín podání návrhu na jednání vlády, jelikož paní Mašínová se prostřednictvím svého právního zástupce vyjádřila v tom smyslu, že tuto naši iniciativu nechce. Ministerstvo a ministr nechtějí jít proti přání paní Mašínové a v tuto chvíli svůj postoj, jak dál, zvažujeme," řekla Seznamu mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Podívejte se, jak nyní vypadá statek v Lošanech.

Advokát Zdeny Mašínové považuje za zbytečné, aby vláda o statku a k němu patřícím polnostem jednala.

„Je nepravomocně rozhodnuto, že v době smrti byl pan generál Mašín vlastníkem statku v Lošanech. Pokud by se rozsudek dostal do právní moci, pak by se obnovilo dědické řízení a v rámci dědictví by se dědicové - a ne stát - dohodli, jak si podíly rozdělí," říká Milan Janoušek. „Názor, že by tento případ měl jít na vládu, je nepřijatelný. Pokud se nikdo neodvolá, účastníkem dědického řízení už nebude stát," dodává.

Soud v Kolíně nedávno rozhodl, že statek patří stále legendárnímu hrdinovi odboje Josefu Mašínovi a má se novým majitelům předat v dědickém řízení. Uznal přitom, že není platná závěť, kterou generál Mašín podepsal za okupace - podle Zdeny Mašínové pod nátlakem - a podle níž pak majetek patřil jeho dětem. Těm pak - jako nepřátelům režimu - komunisté po únorovém převratu majetek zabavili.

Státní pozemkový úřad Seznamu sdělil, že nemá v plánu se proti verdiktu odvolat. Pokud to opravdu úřad neudělá, tak proběhne dědické řízení a Zdena Mašínová ze statku po několika letech soudních líčení bude moci udělat muzeum, které by připomínalo jejího otce Josefa Mašína.

Reklama

Doporučované