Hlavní obsah

Zlom ve filipínské protidrogové válce. Tři policisté jdou za vraždu teenagera do vězení na 40 let

Za vraždu teenagera dostali tři filipínští policisté 40 let vězení.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Filipínské tažení proti drogám zažilo přelomový rozsudek. Tři policisty soud poslal do vězení za vraždu teenagera. Odsouzení tvrdili, že šlo o drogového dealera. Podle rodiny oběti nebyl. Policisté dostali za vraždu 40 let vězení.

Článek

Filipínský soud odsoudil tři policejní důstojníky za vraždu teenagera Kiana Delose Santose. Odsedí si 40 let vězení. Dnes už bývalí policisté jsou prvními policisty odsouzenými od vyhlášení protidrogové války prezidentem Rodrigem Dutertem. Policisté tvrdili, že Santos je drogový dealer. Rodina zavražděného to ale popírá. O případu informovala britská BBC.

Vražda se stala v roce 2017 v Manile. Pouhý rok po vyhlášení války drogám ze strany filipínského prezidenta. Tímto drastickým způsobem chtěl Duterte řešit tamější problém s velkým množstvím uživatelů drog a dealerů. Od počátku tažení bylo podle policie zavražděno zhruba 5 000 dealerů a narkomanů.

Mezinárodní společenství varuje, že za mnohými vraždami, ke kterým v rámci války s drogami došlo, stálo pouze vyřizování účtů. Duterteho rovněž kritizují lidskoprávní organizace. Například za to, že slíbil milost policistům, kteří budou odsouzení za zabíjení v rámci drogové války.

Případ Santosovy vraždy je z tohoto hlediska naprosto přelomovým. Soudce Rodolfo Azucena ve čtvrtek prohlásil že „nejdříve střílet a pak přemýšlet je logika, kterou v civilizované společnosti nemůžeme akceptovat”.

Šlo o jeden z nejsledovanějších případů v rámci celé Duterteho brutální protidrogové kampaně. Po medializaci případu ulice zaplnili protestující obyvatelé Filipín. Dva dny po Kianově pohřbu se prezident Duterte setkal s rodinou zemřelého. Slíbil jim brzké vyřešení případu.

Přelomový rozsudek oslavují obyvatelé Manily i vláda, nikoliv lidskoprávní organizace. Podle nich existují stále tisíce nevyřešených případů, které by měly filipínské soudy vyšetřit.

Reklama

Související témata:

Doporučované