Hlavní obsah

Žluté vesty navlékli i muži sympatizující s ruskými separatisty. Bojovali po jejich boku na Ukrajině

Mezi žlutými vestami jsou muži, kteří bojovali na Ukrajině.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Ukrajinský server Kyiv Post přinesl informaci, že mezi protestujícími Francouzi sdružujícími se pod neformálním hnutím žlutých vest jsou také muži, kteří v minulosti bojovali na východě Ukrajiny po boku proruských separatistů. Podle serveru to svědčí o provázanosti některých skupin protestujících a propagandistických kanálů Kremlu.

Článek

Server Kyiv Post fenomém možné podpory protestů, které už několik týdnů pravidělně ochromují Francii, ze strany Kremlu a jeho sympatizantů přibližuje na příběhu bývalého francouzského vojáka Victora Alfonsa Lenty. Ten v letech 2014 a 2015 na Donbase spolu s dalšími francouzskými občany zřídil francouzskou vojenskou legii Légion Française à Donbass.

Podle rozhovorů s ruskými médii ze zmíněného období hovořil o centrální ukrajinské vládě jako o fašistech a teroristech, před kterými východ země chtěl bránit. Kromě samotného boje a poskytnutí výcviku pro milice – Lenta byl s francouzskou armádou na misích v Čadu nebo v Afghánistánu – se Francouz zapojoval také do náboru dalších cizích bojovníků do řad proruských separatistů.

V jednom z rozhovorů s ruskými médii v roce 2014 Lenta dokonce uvedl, že se do své rodné země možná nikdy nevrátí. Podle francouzského práva by mohl být považován za teroristu a čekal by ho soud.

Takový scénář ale podle posledních informací nenastal. Lentu uživatelé sociálních sítí identifikovali jako muže, který v rozhovoru pro Huffington Post uvedl, že zformoval skupinu dobrovolníků, která má za úkol chránit protestující před policejními provokacemi a agresí. Sám je pak jejím vedoucím.

Bývalý voják je podle francouzských médií také dlouhodobě zapojen do krajně pravicové scény. Členové jeho „domovské“ skupiny Identitaire de Toulouse ho měli dokonce adresovat jako „strýčka Adolfa“.

Podle serveru Kyiv Post není Lenta jediným mužem s obdobnou minulostí, který se do protestů odehrávajících se napříč Francií zapojuje. Spolu se zavádějícími informacemi objevujícími se v ruských médiích v čele se státem vlastněnou televizí RT, která podle francouzské vlády zkresluje informace například o tvrdosti policejních zásahů, to lze podle Kyiv Post brát za vodítko, že řada skupin pohybujících se mezi žlutými vestami, je napojena na kremelskou propagandu.

Už dříve kolovalo po sociálních sítích video, na kterém rabovali údajně rusky hovořící maskovaní protestující a pobízeli k ničení majetku také další protestující. Zda ale rabující skutečně mluvili rusky, nebylo kvůli kvalitě nahrávky potvrzeno.

Reklama

Související témata:

Doporučované