Hlavní obsah

Změny ve vládě. Končí ministryně Nováková a ministr Ťok, píše Babišův deník

Novákovou by měl nahradit místopředseda Rady pro vývoj, výzkum a inovace Karel Havlíček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Místo Novákové by měl do vlády přijít Karel Havlíček, za Ťoka se zatím hledá nástupce.

Článek

Ve vládním týmu premiéra Andreje Babiše se schyluje k prvním výměnám ministrů od doby, kdy druhý Babišův kabinet získal loni v červenci důvěru Poslanecké sněmovny.

Podle deníku MF Dnes, který Babiš vlastnil a dnes je kvůli zákonu o střetu zájmů uložen ve svěřenském fondu spravovaném Babišovi blízkými lidmi, z vlády odejde ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a ministr dopravy Dan Ťok.

Deník píše, že ministrů nominovaných sociální demokracií se změny nedotknou, takže zůstane v kabinetu i ministr kultury Antonín Staněk, který byl kvůli některým činům a rozhodnutím opakovaně terčem kritiky.

Kdo půjde z vlády ven? Zákulisním informacím o možné personální rošádě se nedávno věnoval pořad Reportéři Seznamu. Nyní vám rozhovor Sabiny Slonkové a Václava Dolejšího předkládáme znovu.Video: Lukáš Sál

Babiš avizoval personální změny ve svém týmu už s příchodem nového roku.

Z kraje února pak deník Neovlivní.cz informoval, že rošáda je na spadnutí, zejména konec Dana Ťoka, na kterém trvají komunisté. Z informací deníku vyplynulo, že se kvůli Ťokovi sešel s premiérem Babišem předseda komunistů Vojtěch Filip. Na schůzce označil konec ministra dopravy za jednu z podmínek, za nichž je KSČM ochotna dál jistit Babišův kabinet.

„Komunisté jsou rozezleni z toho, že navzdory podpoře vyslovené Babišově vládě dosud nedostali žádné významné posty nebo nemohli mluvit do jejich obsazení. A nehodlají to premiérovi už dál tolerovat,“ uvedla šéfredaktorka webu Sabina Slonková s odkazem na zprávy z kruhů blízkých vedení KSČM.

Podle pondělní MF Dnes se změny ve vládě uskuteční v řádu týdnů. Nováková by měla skončit nejpozději po volbách do Evropského parlamentu v polovině května.

Novákovou by měl nahradit místopředseda Rady pro vývoj, výzkum a inovace Karel Havlíček. Za Ťoka údajně premiér dosud hledá náhradu.

Zatímco Marta Nováková odejde z vlády kvůli rozhodnutí premiéra, ministr dopravy Ťok se rozhodl opustit funkci z vlastní vůle. Podle MF Dnes se Ťok k odchodu chystá dlouhodobě, nechtěl ale funkci opustit bezprostředně po kritice spojené s problémy na dálnici D1 ani po konfliktu s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem kvůli kauze Kapsch.

O Karlu Havlíčkovi se ve spojení s ministerstvem průmyslu a obchodu mluví už několik měsíců. Ve vládě by měl navíc obsadit nově vytvořenou pozici vicepremiéra pro ekonomiku. Havlíček na rozdíl od všech ministrů doprovázel Babiše na březnové návštěvě Washingtonu.

Video: Výzva s Karlem Havlíčkem

Výzva Seznamu s Karlem Havlíčkem.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované