Hlavní obsah

Zmizela před deseti lety, Madeleine tehdy hledal celý svět

Ani dvě vyšetřování portugalské policie a další Scotland Yardu nic nepřinesla.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Rodiče stále věří, že se jim brzy čtrnáctiletá Madeleine vrátí.

Článek

Přesně před deseti lety beze stopy zmizela tehdy čtyřletá Madeleine McCannová. Ani po celé jedné dekádě se případ nepodařilo vyřešit. Snad nejvíce mediálně sledované pátrání moderní historie zůstává stále záhadou.

Co se 3. května 2007 v portugalském hotelovém apartmánu stalo? V průběhu vyšetřování se objevilo šest nejpravděpodobnějších teorií, zrekonstruovala je Sky News.

Loupežné přepadení

Madeleine mohla v noci vyrušit lupiče, který zpanikařil a živou nebo mrtvou ji unesl. Kriminalisté ale předpokládají, že při zvažovaném scénaři by zloděj spíše utekl a rozhodně by za sebou nezahladil tak dokonale stopy.

Útok pedofila

Policie nevyloučila útok pedofila. Svědci viděli několik podezřelých mužů, kteří sledovali apartmán McCannových den před dívčiným zmizením. Útočník mohl dítě unést a později se zbavit těla. K této teorii se vrátili portugalští vyšetřovatelé při znovuotevření případu v roce 2011. Podle detektivů ale pedofilové jen výjimečně riskují natolik, aby unesli dítě rovnou z budovy.

Vina rodičů

Více než 15 měsíců podezřívala portugalská policie rodiče. Dva tamější vyšetřovatelé ani Scotland Yard však žádné důkazy proti nim nenašli.

Přátelé rodiny si navíc nevšimli, že by se po „domnělé” vraždě chovali podezřele. Teorii vyvrací také stále trvající globální aktivita rodičů při pátrání po dceři.

Objednávka bezdětného páru

Únos Madeleine si mohl objednat nebo přímo provést bezdětný pár. Pak by ale pravděpodobně vzal její mladší sourozence. Tehdy dvouleté děti by kladly jistě menší odpor a navíc by si ze svého dřívějšího života pamatovaly velmi málo, nebo vůbec nic.

Obchod s dětmi

Vyšetřovatelé také pracovali s teorií obchodníků s dětmi. Za 90 minut mohl únosce odvézt Madeleine na hranici se Španělskem nebo vyrazit lodí z Portugalska. Za několik hodin by zvládl dorazit do Maroka a později prodat Madeleine do otroctví. Několik svědků uvedlo, že možná dívku v Maroku zahlédlo. Její rodiče se do země vydali bezprostředně po začátku vyšetřování, ale žádné stopy nenašli.

Nehoda

Nelze vyloučit ani nehodu. Madeleine se probudila a hledala rodiče. Při cestě spadla do studny, výkopu u silnice nebo ji přejelo auto a řidič tělo odvezl. Madeleine ale cestu do restaurace znala a pravděpdobně by ji zvládla i sama.

Rodiče stále kupují dceři dárky

Madeleine zmizela z prázdninového apartmánu v Praia da Luz na jihu Portugalska v roce 2007. Rodina McCannových byla v pobřežním resortu na dovolené. Rodiče Kate a Gerry uložili své tři děti (čtyřletou Madeleine a dvouletá dvojčata Seana a Amelii) a odešli na večeři. Pravidelně je chodili kontrolovat buď přímo oni, nebo jejich přátelé.

Kolem desáté hodiny ale zjistili, že jejich dcera není v posteli. McCannovi zburcovali policii a rozjelo se pátrání. Případ se zvrtnul v mediální hon a bulvární noviny Express se musely dokonce za skandální zprávy rodičům omluvit.

Kate a Gerry McCannovi mají od policie upravenou fotografii, jak by Madeleine mohla vypadat v devíti letech. Opakovaně musí čelit útokům, hlavně na sociálních sítích. Internetoví útočníci je obviňují ze smrti jejich dcery. Rodiče se ani po deseti letech nevzdávají. Stále kupují Madeleine dárky k Vánocům i narozeninám. A věří, že se brzy čtrnáctiletá Madeleine objeví.

Reklama

Související témata:

Doporučované