Hlavní obsah

Nekonečný příběh. Znalec chce delší termín pro zpracování posudku k Bečvě

Foto: ČTK

Protest proti zdlouhavému vyšetřování katastrofy v Bečvě.

Reklama

Soudní znalec Jiří Klicpera požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy. Je to už podruhé, předchozí termíny uplynuly loni v prosinci a letos v únoru.

Článek

Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle dnešního Klicperova vyjádření opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady.

Kdy by mohl být posudek dokončen, nechtěl Klicpera odhadovat. „O prodloužení termínu jsem požádal. Nedostal jsem zatím žádný oficiální výsledek od jeho objednatele,“ řekl Klicpera. Posudek zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti. Na znalcovu žádost o prodloužení termínu dnes upozornila Česká televize.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Reklama

Doporučované