Hlavní obsah

Neusser útočí na ČOV: Největší skandál Her, zmařené úsilí medailových nadějí

Foto: ČTK

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser odmítá závěry vyšetřování ČOV.

Reklama

aktualizováno •

Český olympijský výbor dospěl k závěru, že během charterového letu do Tokiu, kde šestice pasažérů skončila posléze v japonské metropoli v izolaci, nedošlo k systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání.

Článek

„Nedošlo sice k žádnému systémovému pochybení ani zásadnímu personálnímu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím, takže z toho musíme vyvodit důsledky. Posoudí je Výkonný výbor ČOV při zářijovém zasedání,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. Jeho šetření, jehož nezávislost zpochybnil třeba předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, se zabývalo dodržováním opatření před odletem, v jeho průběhu i po přistání v Tokiu.

„V rámci systému opatření nastaveného Mezinárodním olympijským výborem a organizátory her pro dobu příprav na odlet, který se týká očkování a testování, jsme po prostudování všech dokumentů konstatovali, že podmínky, které stanovil MOV a organizační výbor TOKYO 2020, byly splněny. Navíc závěrečné testování pasažérů probíhalo nad rámec stanovených povinností co nejblíže k odletu, aby byla co největší možnost odhalit případnou nákazu,“ uvedl Filip Šuman, místopředseda Českého olympijského výboru, který se podílel na šetření přímo v Tokiu.

Filip Neusser v sobotu večer na Twitteru českou covidovou kauzu nazval největším skandálem Her. „Zmařené několikaleté úsilí medailových nadějí. ČOV sám přiznal, že nezajistil dodržení hygienických opatření. Po týdnu "vyšetřování“ ČOV: za nic nemůžeme, nikdo od nás nechyboval, nic se nestalo, vše v pořádku. Ach jo…," dodal sarkasticky Neusser.

Seznam Zprávy jako první upozornily na skutečnost, že letadlem cestoval jeden z lékařů výpravy Vlastimil Voráček, který se odmítl očkovat proti covidu-19, ač coby zdravotník mohl vakcinaci už před několika měsíci absolvovat.

V tiskové zprávě ČOV stojí, že vedení výpravy učinilo v dějišti her okamžitě opatření ke snížení rizika přenosu nákazy mezi členy týmu v olympijské vesnici, a to díky maximálnímu možnému využití jednolůžkových pokojů a dalším režimovým opatřením.

Zároveň také rozhodlo o tom, že po ukončení izolace ze strany japonských organizátorů se mezi účastníky výpravy nevrátí lékař Vlastimil Voráček, první člen týmu pozitivně testovaný na COVID-19, který už z Japonska odcestoval.

Z interního šetření ČOV vzešlo pět základních doporučení, která se týkají například projednání rozšířené povinnosti očkování pro členy sportovního doprovodu, kterým byl právě nenaočkovaný lékař Voráček. Výkonný výbor ČOV se má na základě těchto doporučení zabývat specifiky dopravy charterovými lety a srovnáním rizik mezi charterovými a komerčními lety a zváží také úpravu schválených pravidel pro nominaci sportovců na zimní olympijské hry v Pekingu 2022.

Český olympijský výbor sdělil výsledky šetření Mezinárodnímu olympijskému výboru a spolupracuje také úzce s Hygienickou stanicí hlavního města Prahy, která okolnosti letu též prověřuje.

Reklama

Doporučované