Hlavní obsah

Znárodnění Sazky? Hraje se o zvýšení zdanění až na 55 procent

Ilustrační fotografie.

Reklama

Loni se loterní daň zvýšila z 23 procent na 35. Poslanci tento týden budou projednávat pozměňovací návrh zákona o dani z hazardních her, takže v příštím roce by už loterijní společnosti jako Sazka mohly platit 55 procent.

Článek

Pozměňovací návrh Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) chce zvýšit loterní sektorovou daň z aktuálních 35 procent na 55. Poslanecká sněmovna bude o návrhu jednat v nejbližších dnech. Podle vyjádření loterijní společnosti Sazka by to znamenalo konec společnosti tak, jak v Česku funguje už přes 60 let.

Důvodem legislativní úpravy je finanční situace státu spojená s koronavirem. Na státním rozpočtu se podepisují výdaje na kompenzační a bezpečnostní opatření, která má na svědomí šíření nákazy. „V tomto ohledu je pak nutné hledat prostředky na podporu příjmové stránky státního rozpočtu primárně v oblastech, jejichž působení na společnost je přinejmenším velmi diskutabilní. Hazardní hry jsou zcela nesporně právě touto podnikatelskou činností,“ uvádí v pozměňovacím návrhu zákona o dani z hazardních her Pavel Bělobrádek. Slibuje si od toho výběr zhruba 1,3 miliardy korun navíc.

Sazka to vidí jinak. Podle ní by v důsledku vyššího zdanění státní rozpočet naopak přišel o přibližně 1,1 miliardy korun, protože firma by musela výrazně šetřit a omezit i některé hry. Odvody Sazky by v příštím roce podle jejích výpočtů klesly o třetinu. „Proto Sazka naléhá na všech 199 poslanců, aby návrh nepodpořili a Sazku nezlikvidovali,“ naléhá firma v tiskové zprávě.

Naproti tomu Pavel Bělobrádek upozorňuje, že během pandemie nebylo provozování loterií nijak výrazně zasaženo. Na rozdíl od jiných částí hazardu. „V případě loterií byl pokles bezpečně nejnižší a dosahoval přibližně 600 milionů korun. Oproti tomu kurzové sázky zaznamenaly propad ve výši 1,2 miliardy korun, a technické hry dokonce ve výši 1,8 miliardy korun.“

Sazka: nemá to vysvětlení

Podle Sazky nemá vyšší loterní daň žádné reálné vysvětlení. „Bohužel vychází ze lživého a zcela účelově odůvodněného poslaneckého návrhu. Sazka bude intenzivně komunikovat s ministryní financí a poslanci PSP ČR s cílem předložit reálná fakta a vysvětlit skutečnou situaci. Cíl zvýšení daní nebude naplněn,“ uvádí tisková zpráva.

Hlavním argumentem je míra zdanění loterií v dalších evropských státech. „Aktuální sazba 35 procent z rozdílu mezi úhrnem přijatých vkladů a úhrnem vyplacených výher je hluboko pod evropským průměrem, který činí 64 procent z čistých příjmů, a to i přes poměrně nedávné navýšení této sazby. Loterie jsou dále druhem hazardní hry s největší ziskovostí, která dosahuje v dlouhodobém průměru 47 procent,“ píše v pozměňovacím návrhu Bělobrádek.

S tím však Sazka nesouhlasí. „Není pravda, že průměrná sazba u loterií v zemích EU činí 64 procent. Poslanci mají na stole návrh, který předkládá lživé a záměrně zkreslující informace, jejichž účelem je v podstatě znárodnění společnosti Sazka a podpora růstu tvrdého hazardu v České republice,“ říká generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

V pozměňovacím návrhu se v případě 64procentní sazby Bělobrádek odvolává na údaje poskytnuté asociací provozovatelů European Lotteries. „Veřejně dostupná výroční zpráva European Lotteries za rok 2019 uvádí, že členské loterie odvedly státu v průměru 52 procent z herních výnosů. Tato sazba však zahrnuje veškeré daně, poplatky a licence,“ vysvětluje Chvátal a dodává, že Sazka už nyní odvádí na daních do státní pokladny přes 50 procent ze svých příjmů. „Avizovaným zvýšením by se celkové odvody Sazky dostaly až k 70 procentům. Takové zdanění by znamenalo likvidaci Sazky, jak ji všichni známe,“ zdůrazňuje Chvátal.

Dalším důvodem pozměňovacího návrhu 55procentní sazby pro loterie je nejvyšší ziskovost společnosti Sazka na tuzemském trhu. Podle Sazky je však i tento údaj nepravdivý. „Podle veřejně dostupných výročních zpráv je například čistý zisk společností ze skupiny Tipsport za rok 2019 o 300 milionů korun vyšší než Sazky za stejné období. Potvrzuje se tedy, že jde o cílený útok na tradiční loterie v České republice,“ tvrdí Robert Chvátal.

Sazka ilustruje aplikaci navrhované sazby na výsledcích jejího hospodaření za rok 2019. Pokud by už platila nová sazba daně, skončila by údajně firma ve ztrátě 60 milionů korun. V roce 2021 by pravděpodobně musela přestat nabízet stírací losy a došlo by také k útlumu hlavní hry Sportka.

Poslanecká sněmovna schválila zvýšení sazby u loterií ve výši 35 procent už loni v listopadu. Tehdy stoupla z 23 procent, přičemž u všech hazardních her poslanci sazby ponechali na původní úrovni, jen u loterií je zvýšili. Sazka se kvůli tomu dokonce obrátila na Evropskou komisi a žádala ji, aby České republice zakázala poskytovat nedovolenou veřejnou podporu ve formě daňového zvýhodnění některých provozovatelů hazardních her.

Sazka je největší a nejstarší loterijní společností v Česku. Především díky Sportce má na trhu s loteriemi 95procentní podíl. Je také součástí mezinárodního loterijního holdingu Sazka Group.

Reklama

Doporučované