Hlavní obsah

Milionáři se naposled vyhnuli dani. Sazka chystá zdražení populární Sportky

Sportka je historicky nejpopulárnější tuzemskou loterií, Sazka ji teď po zvýšení loterijní daně zdraží.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Sazka v minulém roce zvýšila tržby o 12 procent, dařilo se jejím číselným loteriím i stíracím losům.

Článek

V posledním roce, v němž ještě daně neukrajovaly 15 procent z milionových výher, utratili sázející v loteriích Sazky 14,8 miliardy korun. Devět miliard jim největší tuzemská loterijní společnost pak „vrátila“ v podobě výher.

Tržby jsou o 12 procent vyšší než rok předtím, jak Seznam Zprávy zjistily z prvních informací o finanční bilanci firmy v roce 2019.

Sazka patřící impériu KKCG Karla Komárka loni zaznamenala výrazný nárůst zejména u stíracích losů. Poprvé jí vygenerovaly tržby přesahující čtyři miliardy korun. Nejznámější loterie Sportka se na celkových tržbách podílela stejně jako v roce 2018 částkou 6 miliard korun.

Tržby Sazky v roce 2019

Sportka – 5 999 170 620 korun

Eurojackpot – 1 962 358 580 korun

Stírací losy – 4 184 719 530 korun

Šťastných 10 – 1 112 035 930 korun

Stoupá role internetu. Podíl vkladů, které byly podány online, vzrostl už na 15 procent.

„Růst tržeb je generován zejména získáním nových zákazníků. Se Sazkou si loni zahrálo přes 4,5 milionu Čechů, což je více než polovina dospělé populace,“ uvedl pro Seznam Zprávy Václav Friedmann, ředitel komunikace Sazky.

Miliardář z internetu

Sazka o sobě ráda mluví jako o továrně na milionáře, ale v loňském roce vyrobila dokonce jednoho miliardáře. Neznámý výherce, který vsadil po internetu, získal přes 1,4 miliardy korun. Kdyby takovou výhru v Eurojackpotu trefil až letos, odvedl by na svém finančním úřadu daň ve výši více než 211 milionů korun.

Rok 2019 byl vůbec rokem obřích výher. Částku přes milion vyplácela Komárkova společnost 177krát. Kromě miliardáře museli být spokojeni přinejmenším čtyři další výherci: dva z Vysočiny, po jednom pak ze středních Čech a jižní Moravy. Středočech vyhrál ve Sportce téměř 251 milionů, výherce z Moravy 123 milionů v loterii Euromiliony a na Vysočinu už zůstaly jen „drobné“ desítky milionů (51 milionů a 44 milionů, obě výhry ve Sportce).

Blíží se zdražení Sportky

Pro Sazku teď ale přichází období, které pro ni může být zlomové. Nedávno schválený daňový balíček podstatně změnil její výhled do letošního roku: na dani zaplatí zhruba o 800 milionů korun víc a – jak už bylo zmíněno – danit budou i její marketingově nejcennější klienti: výherci milionových výher.

Nejvyšší výhry v roce 2019

1 411 860 488 Kč – hra: Eurojackpot – vsazeno na internetu

250 944 489 Kč – hra: Sportka – vsazeno ve Středočeském kraji

123 322 888 Kč – hra: Euromiliony – vsazeno v Jihomoravském kraji

51 265 750 Kč – hra: Sportka – vsazeno na Vysočině

44 164 210 Kč – hra: Sportka – vsazeno na Vysočině

Sazka zatím omezila inzerci, nejvíc v médiích, která dříve patřila Andreji Babišovi a nyní jsou zaparkována v jeho svěřenských fondech.

Na vykrytí ztrát z vyššího zdanění to ale nemůže stačit. „Bohužel, více než padesátiprocentní zvýšení loterijní daně budeme muset s největší pravděpodobností přenést na naše zákazníky zvýšením cen klíčových produktů, a to v nejbližší době. Může také dojít k redukci naší prodejní sítě, a to zejména v malých obcích, kde naše terminály často nahrazují služby České pošty – placení složenek, výběr hotovosti, dobíjení telefonů,“ uvedl Václav Friedmann.

Až do loňského roku se loterie danily 23 procenty, Poslanecká sněmovna však schválila takovou podobu daňového balíčku, podle kterého se sazba této daně od letoška zvyšuje na 35 procent. Součástí úprav zákona je i nové zdanění výher vyšších než milion korun, z nichž výherce musí státu odevzdat 15 procent. Takový případ už nastal: poprvé tak učiní výherce více než 20 milionů korun, který trefil první pořadí v nedělním tahu Sportky.

Vlastníkem Sazky je společnost KKCG miliardáře Karla Komárka. V tuzemsku je jedničkou na trhu s loteriemi, patří jí zhruba 90procentní podíl.

Reklama

Doporučované