Hlavní obsah

Znělku s Bohdalovou bych teď natočil jinak, přiznává režisér vtipných spotů karlovarského festivalu

Výzva s Martinem Krejčím: O filmovém debutu na karlovarském festivalu, znělce s Jiřinou Bohdalovou i práci v USA.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Má za sebou reklamy pro světové značky, sérii znělek karlovarského festivalu a teď v lázeňském městě debutoval s dlouho očekávaným celovečerním filmem natočeným v USA. Uznávaný režisér Martin Krejčí byl při premiéře snímku Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera tak vynervovaný, že odešel ze sálu, aby si dal drink.

Článek

Do Spojených států přesídlil kvůli práci na reklamách a tvrdí, že tam „rozhodně nejel dobývat Hollywood“. Martin Krejčí je ale prvním Čechem, který svůj celovečerní debut natočil v USA.

„V českém prostředí by asi takový snímek vzniknout nemohl. Ale hudba se nahrávala v České republice a propašoval jsem tam takové malé české věci,“ naznačil opatrně v rozhovoru po premiéře na karlovarském festivalu.

Po malém váhání prozradil, že „malými věcmi“ myslí své vzpomínky na mládí v Praze: „Když mi bylo dvacet, tak jsme chodili na první koncerty Šumu svistu, a tak jsem tam propašoval jejich tři písničky. Původně jsem to pouštěl jen na place pro pobavení. Američanům se strašně líbilo, jak to bylo bizarní.“

Filmem Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera se ale prolíná hlavně téma osamění, jinakosti a vydělení ze společnosti. S dávkou lehkosti a nadsázky vypráví příběh chlapce s hustým ochlupením po celém těle i obličeji, který postupně zjišťuje, že lidé kolem jsou někdy „divnější“ než on.

„Jsem jedináček, takže téma osamělosti a odlišnosti mi je existenčně blízké. Tyhle věci můžou být filmové klišé, ale scénář se na ně díval originálně, proto mě to zaujalo,“ vysvětluje Krejčí. „Je tam téma různosti pohlaví, výjimečné choroby, sociálního vyloučení i kulturních rozdílů a tím, že takové věci dáte k sobě, vzniká absurdita, kterou mám rád,“ dodává.

Po úvodním premiérovém pocitu, že snímek je „strašný průšvih“, z kina nakonec odcházel s tím, že diváci film pochopili a jeho práce měla smysl. Teď se scenáristou Štěpánem Uhlíkem (Hořící keř, Pustina) připravuje další film na motivy kontroverzního ruského mystika a léčitele Rasputina.

Zábava s Bohdalovou

Krejčí se na 54. karlovarském festivalu představil hned dvakrát. Je autorem letošní znělky s Jiřinou Bohdalovou, o které říká, že její natáčení bylo ve srovnání s těmi předchozími zdaleka nejnáročnější. Mimo jiné proto, že musel naposlouchat desítky hodin s příběhy o Křemílkovi a Vochomůrkovi.

„Uprostřed tomu trochu spadne řemen a my toho nemohli natočit víc. Nějaké záběry s paní Bohdalovou bych ale dotočil, ale tlačil nás čas,“ vysvětluje, co by předělal, kdyby mohl.

„S paní Bohdalovou to bylo na začátku takové oťukávání. Dvakrát jsem k ní přijel na návštěvu a řešili jsme to. A pak když jsme to točili, tak byla uvolněná a byla to zábava,“ říká.

Jak se mu natáčely předchozí festivalové znělky například s Melem Gibsonem nebo Helen Mirrenovou? Je rozdíl pracovat se zahraničními filmovými hvězdami a těmi českými? A proč se nepodařilo uvést premiéru snímku Podivuhodná dobrodružství Paula Harkera na prestižním festivalu Sundance?

Podívejte se na celý rozhovor s Martinem Krejčím v úvodním videu.

Reklama

Doporučované