Hlavní obsah

Zničenou energetickou síť Portorika může nahradit solární technologie, nabízí Elon Musk

Musk má plán, jak obnovit dodávky elektřiny v Portoriku.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Elon Musk, americký podnikatel a průkopník v oblasti energetiky, nastínil na svém twitterovém účtu možné řešení energetické krize, kterou Portoriko prochází. Spočívalo by v instalaci rozsáhlé sítě solárních panelů a baterií, jež by zásobily energií celý ostrov.

Článek

Muskova společnost Tesla je nejčastěji spojována s vývojem elektromobilů, její dceřiný podnik – SolarCity – však působí v oblasti solárních technologií a zaměřuje se na efektivní skladování energie v bateriích. Solární energii už přinesla například na ostrov Tau v Americké Samoi, kde provozuje celý ostrov pouze pomocí solárních panelů a vlastních baterií.

Na svém twitterovém účtu Elon Musk uvedl, že by stejný postup šlo aplikovat též na větším území – v Portoriku. „Takové rozhodnutí by záviselo na portorické vládě, komerčních investorech a občanech Portorika,” dodal.

Guvernér Portorika, Ricardo Rosselló, tuto nabídku rozvinul s tím, že by právě Portoriko mohlo být vlajkovou lodí, na níž by Musk prezentoval rozsah a sílu svých technologií. Slovy „pojďme si promluvit“ navázal na twitterovou konverzaci Sarah Hanson-Youngové, senátorky Jižní Austrálie. Tam byl nedávno spuštěn rozsáhlý projekt, v jehož rámci má Tesla vybudovat největší baterii světa.

Portoriko má celkem 3,4 milionu obyvatel. Od zářijového zásahu hurikánu Maria, který zničil energetickou síť, zůstává drtivá většina z rezidentů bez přístupu k elektřině. Výjimkou jsou ti, kteří v minulosti investovali do solárních panelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované