Hlavní obsah

Znojmo očekává v příštím roce výpadek přesahující 60 milionů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Znojmo očekává v příštím roce výpadek v rozpočtu přesahující 60 milionů korun. Kvůli nejistotě kolem schvalování daňových změn se vedení města rozhodlo jít do rozpočtového provizoria.

Článek

Úspory bude hledat nejdříve v provozu, plánované investice omezovat nechce, řekla dnes ČTK mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

„Chceme schválit realistický rozpočet, to však vzhledem k současné nejistotě není možné. Vloni jsme skončili v přebytku 128 milionů korun. Peníze jsme spořili na budoucí investice a také na horší časy. Letos jsme byli v mírném přebytku ještě v třetím čtvrtletí, ale v závěru roku budeme doplácet ještě některé velké investice. Je možné, že část z těchto peněz využijeme na pokrytí letošního roku,“ uvedla Pastrňáková.

Nečekanou položkou letošního roku byly výdaje na boj s koronavirem. Ve Znojmě doposud činily 13,8 milionu korun. „Náklady obsahovaly všeobecná hygienická opatření, jako dezinfekci zastávek, autobusů, prostor úřadu a podobně, roušky pro obyvatele, dezinfekce pro úřad a jeho příspěvkové organizace, odpouštění nájmů či úhrada městské hromadné dopravy, která jezdila na jaře zdarma. V rozpočtu budeme mít na covid-19 vyčleněno celkem 16,5 milionu, po schválení rozpočtového opatření na jednání zastupitelstva 7. prosince,“ dodala Pastrňáková.

Kvůli koronaviru letos město odložilo jednu investici, a to opravu nemovitosti na Masarykově náměstí, kterou by využívalo Jihomoravské muzeum Znojmo pro rozšíření svých expozic. Nešlo o zásadní investici.

Reklama

Doporučované