Hlavní obsah

Zoo Brno vyzvala ke sběru kaštanů, dorazila asi tuna

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnská zoo ukončila výzvu svým příznivcům, aby chovaným zvířatům pro přilepšení přinesli nasbírané kaštany či žaludy. Lidé těchto plodů za týden přinesli asi tunu a zoo už je nemá kam dávat.

Článek

ČTK to dnes řekl mluvčí zahrady Michal Vaňáč. Zoo ale nadále přijímá třeba dýně, šípky, jeřabiny nebo bylinky.

„Přispěvatelům moc děkujeme za jejich snahu a péči, nesmírně si toho vážíme,“ uvedl mluvčí. Zvířatům přinesené plody poslouží jako doplněk stravy či jako zábava. Dostali je například bizoni, jeleni, velbloudi či velké kočkovité šelmy.

Zoo příznivce ke sběru vyzvala na konci září. Mluvčí uvedl, že například žaludy a kaštany nejde jen tak nakoupit a zoo nemá kapacity na to je někde sbírat. Lidé nasbírané plody nechávali na vrátnici. „Celkem nám donesli asi tunu těchto plodů. Stále ale ještě přijímáme například dýně, šípky, jeřabiny nebo bylinky,“ uvedl mluvčí.

Zoo je nyní kvůli vládním opatřením uzavřená. Chová asi 220 zvířat. Za loňský rok ji navštívilo přes 331.000 lidí, meziročně zhruba o 1000 více. Zoo měla vysokou návštěvnost i letos v létě, za dva prázdninové měsíce ji navštívilo asi 132.000 lidí, loni 104.000. Od začátku roku ale přišlo návštěvníků meziročně méně, letní měsíce tak nedohnaly ztrátu z jara, kdy byla zahrada zhruba měsíc a půl kvůli koronavirovým opatřením zavřená. Celkem od ledna do konce srpna do zoo letos dorazilo asi 230.000 lidí, loni za stejné období zhruba o 35.500 lidí více.

Reklama

Doporučované