Hlavní obsah

Zoo Hodonín otevře, až skončí likvidace škod na sídlišti Bažantnice

Foto: FB

Tornádo v Hodoníně.

Reklama

Návštěvníci se do Zoo Hodonín, jejíž část poničilo na konci června tornádo, zatím vrátit nemohou. Důvodem ale nejsou vážné škody v zoologické zahradě, ale v jejím okolí, konkrétně na sídlišti Bažantnice.

Článek

„Zoo je z 99 procent na návrat lidí připravena,“ řekl její ředitel Martin Krug.

„Obecně byla zoo méně poničená než útulek pro opuštěná zvířata, který také provozujeme. Útulek z velké části neexistuje, odnesl to hodně právě na budovách, jejich část nyní prochází demolicí. V zoologické zahradě poškodilo tornádo hlavně altánek, přístřešek a střechu a jednu nosnou zeď na akváriích. Naštěstí nedošlo k větším škodám, kvůli nimž by bylo třeba převážet zvířata,“ uvedl ředitel.

V útulku byla v okamžiku, kdy přišlo tornádo, desítka psů. Část z nich se podařilo umístit do rodin, o zbylé se stará spřátelený útulek v Bulharech na Břeclavsku, vedení zoo ale hledá jiné řešení, protože jeho kapacity nestačí.

Samotná zoo je s výjimkou akvária v podstatě připravená k otevření, přesto se do ní lidé ještě nepodívají. „Na sídlišti Bažantnice a na parkovišti, které slouží pro návštěvníky, ještě není bezpečno, protože tam stále pokračují práce na odstraňování škod po tornádu. Zoo je z 99 procent připravená otevřít, teď to ale záleží na postupu prací v jejím okolí. Čekáme, až nám hasiči řeknou, že je bezpečné do oblasti pustit veřejnost,“ řekl Martin Krug.

Kromě plánování oprav působí vedení zoo potíže nezodpovědní lidé, kteří se snaží v různé denní doby přelézat plot a na vlastní pěst se do areálu zoologické zahrady dostat. „Chtěli bychom na ně apelovat, aby hrozící nebezpečí nebrali na lehkou váhu a nesnažili se do areálu dostat do doby, než bude oficiálně otevřená,“ požádal veřejnost ředitel.

Tornádo se několika obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku prohnalo 24. června večer, poškodilo nebo zcela zničilo přes 1200 domů, více než 180 z nich bude muset být strženo. Zranily se desítky lidí a šest lidí zemřelo.

Reklama

Doporučované