Hlavní obsah

Video ze zoo ve Dvoře Králové. Nosorožcům uřezávají rohy kvůli pytlákům

Vynucená ochrana před pytláky. Nosorožci přijdou o rohy.

 

Reklama

Lepší nosorožec bez rohu, než mrtvý nosorožec, říká ředitel zahrady Přemysl Rabas.

Článek

Zoologická zahrada Dvůr Králové nad Labem začala řezat chovaným nosorožcům rohy. Ve videu nahoře v tomto článku můžete provedení zákroku vidět.

Zahrada tím reaguje na incident ve francouzské zoo Thoiry, kde pytláci počátkem března kvůli rohovině usmrtili nosorožce a uřízli mu roh.

Zoologové ve dvorské zoo v pondělí uřízli roh prvnímu nosorožci, samci nosorožce bílého jižního Pamirovi. Agentuře ČTK to řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Ve dvorské zoo nyní žije 21 nosorožců.

Kilogram za 1,5 milionu

O rohy nosorožců mají zájem především země ve východní Asii, kde se používají v tradiční medicíně. Přestože byl prodej a nákup nosorožčích rohů v celém světě zakázán v roce 1977, kvůli rostoucí poptávce po rozích je pytláci dále zabíjejí. Na černém trhu může kilogram rohoviny vynést okolo 60.000 dolarů (1,5 milionu korun).

Uřezání rohů je jedním z bezpečnostních opatření, kterým se dvorští chovatelé snaží snížit riziko případného útoku na zoo. „Nosorožci bez rohu jsou bezesporu lepší variantou než nosorožci zabití," uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas.

Uspaný nosorožec

Nosorožec Pamir byl před tím, než mu motorovou pilou roh uřízli, uspán. „Zákrok trval necelou hodinu a proběhl bez komplikací," uvedl kurátor nosorožců Jiří Hrubý. Zoo zkrátí rohy všem zvířatům, u nichž je to potřeba. „Například samec Natal si je obrušuje sám, v takovém případě to tedy není nutné," doplnil Rabas.

Uřezané rohy zoo uloží na bezpečném místě mimo zoo, uvedla Jiroušová bez bližších podrobností.

Reklama

Doporučované