Hlavní obsah

Zpráva ke zmizení malajsijského letadla: stroj změnil kurz manuálně, zásah třetí strany nelze vyloučit

Závěry zveřejněné zprávy ještě nejsou konečné.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Nově zveřejněná zpráva o malajsijském letu vyloučila, že by za změnu kurzu letu mohl autopilot. Nový směr byl nastavený manuálně, jeho důvod ale zůstává stejně jako zmizení letu neobjasněný.

Článek

Shoda v závěrech vyšetřování zmizení Boeingu 777 potvrdila například to, že pilot letadla i jeho první důstojník prošli patřičnými zdravotními prohlídkami, byli dobře odpočatí a před vzlétnutím nebyli vystavení žádné stresové situaci.

Dále odborníci vyloučili to, že by za změnu kurzu letu mohl autopilot. Nový směr byl nastavený manuálně, jeho důvod ale zůstává stejně jako zmizení letu neobjasněný.

„Tým není schopen určit skutečnou příčinu zmizení letu MH370,” řekl novinářům šéf vyšetřovacího týmu Kok Soo Chon. „Přesvědčivou odpověď bude možné poskytnout pouze tehdy, pokud bude nalezen vrak,” dodal vyšetřovatel v reakci na otázku, zda bude vůbec někdy možné zjistit, co se s letounem stalo.

Místo zřícení

Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neznámých důvodů odklonil od své trasy.

„Nejsme toho názoru, že by za změnu kurzu byli odpovědní piloti,” sdělil dále na tiskové konferenci Kok Soo Chon, zároveň ale dodal, že pevně nemohou vyloučit žádnou možnost.

Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci a následnému soukromému hledání v Indickém oceánu nepodařilo vrak letadla objevit. Pouze na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Výsledky jsou pro příbuzné neuspokojivé

Zpráva vyšetřovacího týmu o rozsahu 495 stran opakuje tvrzení malajsijské vlády, že letadlo bylo úmyslně odkloněno od své trasy a po přerušení komunikace ještě asi sedm hodin pokračovalo v letu.

Důvod zmizení letounu ale není podle vyšetřovatelů stále možné určit, přičemž „nelze vyloučit možný zásah třetí strany”.

Všichni pasažéři letu MH370, kteří 8. března 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizeli spolu s letadlem, byli vlastními zeměmi prověřeni. Většina pocházela z Číny.

Příbuzní lidí na palubě letadla vyjádřili nespokojenost se závěry zprávy, která nechává řadu otázek kolem zmizení stroje nezodpovězených, uvedla agentura AP.

Reklama

Doporučované