Hlavní obsah

Žralok v Chorvatsku lidi nenapadá, i když je příbuzný se žralokem bílým

Rozhovor s potápěčem Tomášem Kotoučem o výskytu žraloka mako v Chorvatsku.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Chorvatsku se tento měsíc několikrát objevil žralok. Podle odborníků jde o žraloka mako. Lidé ho dokonce na Jadranu několikrát natočili. Potápěč Tomáš Kotouč v rozhovoru pro Seznam řekl podrobnosti o chování tohoto žraloka.

Článek

Elitní potápěč Tomáš Kotouč říká, že na záběrech je téměř se 100procentní jistotou žralok mako. Vychází z videí, která jsou na internetu.

„Podle hřbetní ploutve nejprve z dálky bych si netroufl říct, o jakého žraloka se jedná. Poté se ale objevily krásné záběry nad žralokem, kde byl vidět tlustý kořen ocasu. Je to navíc nejrychlejší žralok na světě. Měl také typickou hlavu a typické zabarvení těla a typické prsní ploutve. Takže jsem si jistý, že se jedná o žraloka mako,“ říká podrobnosti o druhu žraloka v Chorvatsku český potápěč.

Podle Tomáše Kotouče je krásné, že jsou stále i v současnosti žraloci ve Středozemním moři. Osobně se domnívá, že žralok mako má stálou populaci ve Středozemním moři, možná i na Jadranu. Obecně je to podle Kotouče žralok, který je vzácný a který je na volném moři. U pobřeží se moc nevyskytuje.

Pro člověka není žralok mako výraznou hrozbou.

„Nikdo vám s jistotou neřekne, že vás žralok nekousne. U žraloka mako bych to nepředpokládal. On je sice blízký příbuzný žraloka bílého, ale když se podíváte na jeho zuby, zjistíte, že je má úplně jiné. On loví malou kořist, hlavně menší ryby. Tento žralok neloví velkou kořist,“ popisuje chování žraloka mako potápěč Kotouč.

Žralok mako je specifický žralok. Jako jeden z mála je schopný regulovat svoji tělesnou teplotu a tímto způsobem si uchovávat vysokou tělesnou výkonnost ve studených vodách. Je to žralok mírného pásma a teplota vody mu vyhovuje kolem 20 stupňů, v tropických mořích se nevyskytuje.

Reklama

Doporučované