Hlavní obsah

Žralok způsobil paniku na plážích Mallorky, později ho museli utratit

Lidi na pláži vystrašil téměř dva a půl metru dlouhý žralok.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Modrý žralok měřil asi dva a půl metru a byl vážně zraněný na hlavě.

Článek

Paniku na španělském ostrově Mallorca způsobil o víkendu téměř dva a půl metru dlouhý žralok modrý, který připlul velmi blízko k několika plážím plným turistů. Ty byly podle španělského listu El Mundo kvůli němu uzavřeny, než bylo zvíře v neděli odpoledne zaměstnanci obřího akvária z města Palma de Mallorca utraceno.

Žralok vyděsil stovky lidí koupajících se na plážích na jihozápadě ostrova Mallorca, mimo jiné v místech Illetes, Cala Nova či Cala Major v zátoce Bahía de Palma. Poté, co se přiblížil jen několik metrů ke břehu, kde se koupali lidé včetně malých dětí, vypukla na pláži panika. Lidé křičeli a utíkali z vody. Žralok ale poté opět klidně odplul na volné moře.

Místní úřady nařídily uzavření několika pláží, zatímco se pobřežní hlídka spolu s odborníky z místního akvacentra vydala žraloka hledat. Podle svědků byl totiž evidentně dezorientovaný. Nakonec se zjistilo, že byl zraněn na hlavě a zřejmě umíral.

„S podezřením na velmi špatný stav zvířete se tým odborníků rozhodl ho utratit," napsal v neděli list El Mundo. Podle deníku bylo zvířeti nejprve podáno sedativum a pak mu byla provedena „eutanazie s cílem minimalizovat jeho bolest a stres", aby mu byla zajištěna „důstojná smrt".

Žralok modrý (též modravý), který dorůstá délky až čtyř metrů, žije v mořích a oceánech v tropickém a mírném pásu. Aktivní je hlavně v noci, kdy loví zejména ryby žijící v hejnech. Jeho výskyt v takové blízkosti břehu u Mallorky je spíše vzácností.

Reklama

Související témata:

Doporučované