Hlavní obsah

Zraněným živočichům může pomoc uškodit. Poradí s ní zvířecí záchranáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Postup při záchraně zraněných zvířat popsala ošetřovatelka Zuzana Pokorná.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Co dělat, když najdete ve volné přírodě zraněné zvíře, poradí ošetřovatelka Záchranné stanice pro handicapované živočichy.

Článek

Záchrana zraněného zvířete bez odborné konzultace s ošetřovateli může mnohdy způsobit potíže nám i samotným zvířatům. Jak se v takové situaci zachovat správně, prozradila ošetřovatelka Zuzana Pokorná. „Nejlepší je zavolat do záchranné stanice. Člověk na telefonu posoudí, jestli to zvíře potřebuje pomoc a jaká je situace,” popisuje první krok při záchraně zvířete ošetřovatelka.

Zuzana Pokorná nedoporučuje se zvířaty manipulovat, pokud to není nezbytně nutné. Zraněná zvířata jsou často ve stresu a mohou se začít bránit, upozorňuje. V ideálním případě by měl člověk vyčkat na příjezd ošetřovatele.

Při kontaktu s člověkem jsou nejvíce ohrožena mláďata. S těmi bychom neměli manipulovat vůbec. „Lidé zhruba v polovině případů chybují a nepoznají správně, že zvíře potřebuje pomoc a svojí dobře míněnou pomocí mu uškodí,” říká ošetřovatelka.

Na podzim ve volné přírodě můžeme potkat velké množství ježků, kteří se snaží najít vhodné místo k přezimování. Zuzana Pokorná jedno ježčí mládě vzala do studia Seznamu a vyvrátila třeba mýtus o jejich lásce k jablkům. Na celý rozhovor se můžete podívat ve videu nad článkem.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované