Hlavní obsah

McDonald’s nabídne větší hamburger. Protizbraň na bojkot za podporu Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Firma McDonald’s připravuje nový typ burgeru, který má zákazníky více nasytit.

Reklama

Řetězec rychlého občerstvení McDonald’s čelí klesajícím prodejům i bojkotům kvůli válce na Blízkém východě. Údajně jde o první změny základního typu hamburgeru v 84 let trvající historii společnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Firma McDonald’s se chystá přijít na trh s větším hamburgerem, aby tak získala další zákazníky a odvrátila trend klesajících prodejů. Ian Borden, finanční ředitel McDonald’s, v úterý řekl, že kuchaři a restaurace po celém světě vytvoří „větší, sytější burger“, informoval na svém webu deník The Daily Telegraph.

Nový burger bude představen na některých trzích, které otestují jeho přitažlivost pro zákazníky, doplnil Burden. McDonald’s čelí v současné době vlně bojkotů poté, co se na sociálních sítích objevila videa z jeho izraelské franšízy, kde dostávali jídlo zdarma vojáci izraelské armády válčící proti teroristickému hnutí Hamás. To při říjnovém útoku na Izrael zabilo na 1200 lidí, převážně civilistů.

Ve válce už ale zahynulo také přes 34 tisíc Palestinců, alespoň tak vyčísluje ztráty na životech Hamásem ovládané ministerstvo zdravotnictví. Jeho údaje pokládají nicméně za důvěryhodné jak lidskoprávní organizace, tak i mnozí představitelé izraelských bezpečnostních složek.

Obyvatelé blízkovýchodních států proto McDonald’s obviňují z podpory Izraele a do jeho poboček přestávají chodit, což platí i pro jiné, muslimsky většinové státy, jako je Malajsie nebo Indonésie. Tržby McDonald’s tak poprvé za dva roky na těchto trzích klesly, na což firma musí reagovat. Televize CNBC uvedla, že tržby na Blízkém východě poklesly o 50 až 90 procent. Fastfoodový řetězec nejdříve oznámil odkoupení 225 izraelských franšíz, nyní přichází na řadu vylepšení základního výrobku, které má být vůbec první v historii.

Restaurace McDonald’s v Izraeli vlastnil již více než 30 let tamní držitel licence firma Alonyal Ltd., kterou ovládá podnikatel Omri Padan. „Po dokončení transakce bude McDonald’s Corporation vlastnit restaurace a provoz společnosti Alonyal Limited a zaměstnancům budou zachovány stejné podmínky,“ uvedl v prohlášení McDonald’s.

Chris Kempczinski, generální ředitel společnosti, odmítl, že by někomu stranila a tvrzení o podpoře Izraele označil za „dezinformace“.

Bojkoty na mezinárodních trzích nicméně nepředstavují pro McDonald’s žádnou katastrofu – v minulém čtvrtletí firma celkově zvýšila globální tržby o 1,9 procent, zejména díky silným prodejům v USA.

Výzvám k bojkotu musel v posledních týdnech čelit i kavárenský řetězec Starbucks sídlící v Seattlu. Společnost zažaloval odborový svaz Workers United kvůli propalestinskému poselství zveřejněnému na internetu. Starbucks sice poté oznámil, že tvrzení o jeho podpoře izraelské vlády jsou nepravdivá, franšíza Al Shaya Group, která provozuje kavárny Starbucks na Blízkém východě, ale přesto musela propustit na dva tisíce lidí, což představuje asi deset procent personálu.

Oprava: V původní verzi textu jsme chybně uvedli, že půjde o zvětšení burgeru Big Mac, ve skutečnosti ale firma chystá nový typ burgeru, který bude teprve testovat. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Doporučované