Hlavní obsah

McDonald’s v reakci na bojkot odkoupí všechny své izraelské restaurace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Firma McDonald’s odkoupí všechny své izraelské restaurace. Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost McDonald’s uvedla, že dosáhla dohody s franšízantem Alonyal o navrácení všech 225 provozoven. Zaměstnávají pět tisíc lidí po celé zemi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Gigant v oblasti rychlého občerstvení firma McDonald’s odkoupí všechny své izraelské restaurace. V reakci na válku Hamásu s Izraelem došlo v zemi k bojkotu: McDonald’s byl kritizován poté, co společnost Alonyal, která provozuje síť restaurací v Izraeli již více než 30 let, začala rozdávat izraelským vojákům tisíce jídel zdarma. Od začátku konfliktu v říjnu se prodeje v regionu propadly. Informovala o tom BBC.

Ve čtvrtek McDonald’s uvedl, že s firmou Alonyal podepsal dohodu o navrácení. Americká společnost napsala, že restaurace budou zachovány „za rovnocenných podmínek“ a že zůstává „zavázána izraelskému trhu“. Podmínky prodeje nebyly zveřejněny.

Bojkot byl zahájen poté, co muslimské země, jako je Kuvajt, Malajsie a Pákistán, vydaly prohlášení, v němž se od firmy distancovaly kvůli její domnělé podpoře Izraele. Hlasité protesty se konaly po celém světě a bojkot se rozšířil i mimo Blízký východ.

V lednu globální potravinářský řetězec přiznal, že konflikt „významně ovlivnil“ jeho obchodní výsledky, přičemž nejhůře byl postižen obchod na Blízkém východě. Utrpěly ale i obchody ve Francii, Indonésii nebo Malajsii. McDonald’s označil bojkot za „skličující a neopodstatněný“.

Společnost provozuje více než 40 000 prodejen po celém světě. Přibližně pět procent z nich se nachází na Blízkém východě. „V každé zemi, kde působíme, včetně muslimských zemí, je McDonald’s hrdě zastoupen místními provozovateli. Dokud tato válka trvá, neočekáváme, že by se situace na těchto trzích výrazně zlepšila,“ řekl generální ředitel McDonald’s Chris Kempczinski.

Reklama

Doporučované