Hlavní obsah

Zřícení domu na Floridě si vyžádalo už 10 obětí, na 150 lidí se pohřešuje

Foto: Profimedia.cz

Záchranné práce po zřícení budovy v městečku Surfside pokračují, počet obětí vzrostl na devět.

Reklama

aktualizováno •

Počet obětí v pobřežním městečku Surfside, kde se v noci na čtvrtek částečně sesunula 12patrová budova, stoupl na deset. Záchranné týmy na místě zhroucení obytného domu našli už devět těl, další oběť zemřela v nemocnici.

Článek

Bilance tragédie z noci na čtvrtek tak činí deset mrtvých. Informovala o tom dnes šéfka okresu Miami-Dade Daniella Levineová Cavaová. Podle ní se už v sobotu podařilo dostat pod kontrolu požár, který hořel v troskách dvanáctipatrové budovy a zpomaloval práce. Úřady stále neobjasnily osudy více než 150 pohřešovaných, napsala agentura AP.

Zásah krizových složek v městečku Surfside dnes vstoupil do svého čtvrtého dne. Americká média popisují rostoucí frustraci mezi lidmi, kteří čekají na zprávy o svých blízkých, a slábnoucí naděje ohledně nalezení přeživších. Bolestné čekání prodlužovaly výkyvy počasí a plameny, které vzduch v místě neštěstí zaplnily kouřem.

Cavaová na tiskové konferenci ocenila práci zasahujících pracovníků a informovala, že požár se podařilo dostat pod kontrolu kolem sobotního poledne (18:00 SELČ). To podle ní umožnilo prohledávat trosky na více místech.

„K dnešnímu dni jedna oběť zemřela v nemocnici a na místě jsme zajistili dalších devět obětí, takže dnes potvrzuji, že bilance mrtvých je na desíti,“ citovala šéfku okresní samosprávy televize CNN. Identifikovány byly podle Cavaové čtyři oběti. Jednou z nich je matka chlapce, který byl zachráněn během noci, kdy se budova zřítila. Mezi mrtvými je také pár v důchodovém věku a čtyřiapadesátiletý muž.

Do soboty evidovaly úřady na Floridě pět mrtvých a 156 nezvěstných. Záchranáři pátrají po možných přeživších již od čtvrtka takřka nepřetržitě a starosta Surfside Charles Burkett prohlásil, že jediné, na co se nyní město soustředí, je dostat z trosek všechna těla. Hromada sutin, která zbyla z asi 55 bytových jednotek, se prohledává za pomoci vycvičených psů, sonarů, dronů a mikrofonů. Kusy domu z asi devět metrů vysoké hory odstraňuje jeřáb.

Na pravidelné informace o svých příbuzných a záchranných pracích čeká v nedalekém hotelu zhruba 200 lidí. Dva lidé, kteří pod podmínkou zachování anonymity hovořili s reportéry AP, uvedli, že čekání je mučivé. Několik rodin, které jsou podle nich frustrovány pomalým tempem záchranných operací, požadovaly povolení, aby mohly jít přímo k sutinám.

Mezi těmi, kdo doufají v dobré zprávy, je také Rachel Spiegelová, jejíž 66letá matka Judy žila v 6. patře budovy. „Vím, že moje máma je bojovnice. Vím, že nás miluje a nechce to vzdát. Ale je to už třetí den, takže je to těžké,“ řekla Spiegelová.

Křídlo bytového komplexu stojícího nedaleko pláže Surfside Beach se zřítilo v noci na čtvrtek, zatímco jeho obyvatelé spali. Příčina neštěstí zatím objasněna nebyla. V roce 2018 však technická zpráva upozornila na zásadní poškození ve struktuře budovy v okolí bazénu a na praskliny a drolení zdí v podzemní garáži. Zpráva byla součástí přípravných prací společnosti, která prováděla povinnou inspekci budovy po 40 letech od jejího dokončení.

Reklama

Související témata:

Doporučované