Hlavní obsah

Zříceninu hradu Starý Světlov možná čekají další záchranné práce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zříceninu hradu Starý Světlov na Zlínsku možná čekají další záchranné práce. Obec Podhradí, v jejímž katastru se zřícenina nachází, vyhlásila sbírku, která pomůže opravy financovat.

Článek

Záchranné práce na zřícenině by mohly začít před létem, trvat by měly několik měsíců. Zřícenina patří k turisticky vyhledávaným místům, je součástí naučné stezky Podhradí. „Prosím všechny, kdo mohou přispět, aby podpořili druhou etapu záchranných prací, které budou zaměřeny na hlavní palác hradu. Předpokládané náklady jsou ve výši 466 tisíc korun,“ uvedl starosta Podhradí František Koudelka (nez.). Lidé mohou příspěvek poslat na účet 297656026/0300, případně složit hotovost na pokladně obecního úřadu Podhradí.

Sbírku na obnovu Starého Světlova podpoří také nedaleké město Luhačovice. „Starý Světlov je významnou historickou památkou našeho území a zároveň oblíbeným místem jak u místních, tak i návštěvníků regionu,“ uvedl starosta Luhačovic Marian Ležák (nez.). Podle Koudelky je finanční podpora vyjednána také s městysem Pozlovice a s obcemi Provodov a Horní Lhota.

Plánované opravy navazují na první etapu, která se uskutečnila v roce 2013 a vyžádala si necelý milion korun. Při ní se zakonzervoval parkán, zdi, upravil přístup do hradu a udělal archeologický průzkum. Historii hradu připomínají informační panely v areálu zříceniny. „První písemná zmínka o hradu je z roku 1360, Světlov vznikl zřejmě v první půli 14. století a byl tehdy sídelním hradem významné větve rodu pánů ze Šternberka. V průběhu let se majitelé měnili,“ uvedl Radim Vrla z Národního památkového ústavu, který se záchranou zříceniny dlouhodobě zabývá. Hrad byl koncem 18. století z velké části rozebrán na stavební materiál.

Zbytky zdiva je podle Vrly nutné konzervovat a zajistit, protože uprostřed lesa rychle degradují a pohlcuje je příroda. „Bez zásahu by tak z významného hradu za pár let už nebylo viditelné skoro nic,“ uvedl Vrla. Při záchraně někdejšího hlavního paláce bude součástí prací odkrytí zdiva od staletých nánosů, tedy jejich částečné vykopání. „Předpokládáme, že se během prací objeví i některé historicky cenné zbytky kleneb a získáme další cenné informace o celé stavbě. Hlavním cílem prací je ale ochránit původní středověké zdivo,“ uvedl památkář.

Reklama

Doporučované