Hlavní obsah

Zruší se olympijské hry v Tokiu? Japonsko nestíhá očkovat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přestože tlak na zrušení olympiády v Tokiu roste, Mezinárodní olympijský výbor s jejím pořádáním dál počítá. Obavy panují také proto, že alespoň jednu dávku vakcíny zatím obdržela jen asi 2 % ze 126 milionů obyvatel Japonska.

Článek

V březnu 2020 byly letní olympijské hry v Tokiu o rok odloženy poté, co sportovci a sportovní funkcionáři z celého světa zpochybnili smysluplnost jejich pořádání během pandemie.

Mezinárodní olympijský výbor (IOC) ale trvá na tom, že s pořádáním tokijských her naplno počítá, a to navzdory rostoucímu znepokojení japonské veřejnosti. Optimistické komentáře, které následovaly po středečním zasedání jeho výkonné rady, však zastínil protestující, který se vetřel na online tiskovou konferenci výboru.

„Ať jdou olympijské hry do háje. Nechceme olympijské hry. Žádné olympijské hry v Los Angeles. Žádné olympijské hry v Tokiu,“ uvedl podle webu The Guardian demonstrant, který je součástí hnutí NOlympics LA.

Řada vědců a lékařských úředníků je jednoznačně proti pořádání olympijských her v průběhu globální pandemie. Úvodník časopisu British Medical Journal zveřejněný minulý měsíc požadoval, aby byly olympijské plány „urychleně přehodnoceny“. „Udržování představy o Tokiu 2020 naživu pro domácí politické a ekonomické účely je v rozporu se závazkem Japonska ke globálnímu zdraví a bezpečnosti lidí,“ napsali autoři.

Mluvčí IOC Mark Adams naopak opakovaně zdůrazňuje, že olympijské hry, které mají začít za 78 dní, se navzdory řadě protestů z poslední doby uskuteční. Adams uvedl, že řada pokusných akcí v Japonsku proběhla bezpečně. Také trval na tom, že díky příručkám, které omezují, co mohou sportovci, média a podpůrný personál během olympiády dělat, bude olympiáda bezpečná.

„Za současného stavu věcí (…) postupujeme plnou parou vpřed vstříc olympiádě. Došlo k malému prodloužení nouzového stavu, nadále ale hry plánujeme v plné parádě – a tak to musí být. Všechno nám naznačuje, že hry mohou proběhnout a proběhnou,“ uvedl Adams.

„Nyní jsme do značné míry ve fázi realizace. Do zahájení her zbývá 78 dní a my se nyní plně soustředíme na tuto poslední realizační fázi, abychom zajistili vynikající hry, které skutečně spojí celý svět,“ dodal mluvčí IOC.

Japonsko zaznamenalo více než 600 000 případů nákazy koronavirem a více než 10 500 úmrtí spojených s touto nemocí, což je nejvíce ve východní Asii. Za sobotu země ohlásila více než 7 000 nově nakažených lidí – nejvíce od ledna. Obavy panují také vzhledem k tomu, že od začátku očkovací kampaně v polovině února obdržela alespoň jednu dávku vakcíny jen asi 2 % ze 126 milionů obyvatel Japonska.

Nouzový stav byl v prefekturách Tokio, Ósaka, Kjóto a Hjógo vyhlášen 25. dubna a trvat měl do 11. května. Prodloužen ale byl do 31. května. V oblastech, kde platí nouzový stav, budou muset restaurace a bary zavírat nejpozději ve 20:00 a nadále nebudou smět podávat alkohol.

Doposud uzavřená kina a nákupní centra s rozlohou větší než 1 000 metrů čtverečních ale budou smět znovu přivítat zákazníky, i když se zkrácenou otvírací dobou. Zrušen bude také zákaz přítomnosti diváků na velkých sportovních a kulturních akcích; nově jich bude moci přijít až 5 000 či 50 procent kapacity, uvedla japonská tisková agentura Kjódó.

Podle webu The New York Times (NYT) by se na zajištění zdravotně bezpečných olympijských her muselo podílet nejméně 10 000 zdravotníků. Když organizátoři nedávno požádali o dalších 500 zdravotních sester, vyvolali tím v Japonsku vlnu nevole. Spousta Japonců to totiž považuje za zneužití zdravotníků.

„Jsem nesmírně rozzuřen tím, že se trvá na pořádání olympijských her navzdory riziku ohrožení zdraví a životů pacientů a zdravotních sester,“ prohlásil generální tajemník Japonské federace odborových svazů zdravotnických pracovníků.

„Japonský lid prokázal ve své historii vytrvalost a jen díky této schopnosti Japonců překonávat nepřízeň osudu jsou tyto olympijské hry za těchto velmi obtížných okolností možné,“ uvedl v reakci šéf IOC Thomas Bach.

Minulý měsíc vydali organizátoři olympijských her pokyny, které mají zmírnit nebezpečí šíření onemocnění covid-19. Všichni účastníci musí před odjezdem do Japonska podstoupit dva PCR testy s negativním výsledkem, po příjezdu budou denně testováni.

Podle pravidel by neměli používat veřejnou dopravu a jídlo by si měli spíše objednávat než večeřet v restauracích. Sportovci však nemusí být v karanténě ani nemusí být očkováni. Zahraniční diváci se her zúčastnit nesmějí, přesto do Japonska podle odhadů kvůli olympijským hrám přijedou desítky tisíc lidí.

Desítky japonských měst podle agentury Reuters už teď upustily od původních plánů, podle nichž měly hostit zahraniční sportovce a účastníky her. Z 528 měst, jež se k přijetí sportovců zavázala, se jich asi 40 kvůli obavám ze šíření nákazy rozhodlo sportovce na tréninkové kempy a kulturní výměny nepřijmout.

Guvernér prefektury Ibaraki Kazuhiko Oigawa ve středu uvedl, že odmítl žádost organizačního výboru tokijské olympiády o zajištění nemocničních lůžek pro sportovce, protože prefektura musí upřednostnit občany před sportovci. Uvedl, že v případě zhoršení pandemie by se mělo uvažovat o dalším odkladu olympijských her.

Petice vyzývající ke zrušení olympijských her v Tokiu 2020 kvůli právě probíhající pandemii získala během dvou dnů značné množství podpisů. Petici, podle níž by se hry měly zastavit, aby se ochránily životy lidí v Japonsku, podepsalo k 12. květnu téměř 300 000 lidí.

Petice, kterou inicioval Kendži Ucunomija, jenž se loni neúspěšně ucházel o post tokijského guvernéra, vyzývá k činům japonského premiéra Jošihide Sugu, tokijskou guvernérku Juriko Koikeovou, prezidentku programu pro Tokio 2020 Seiko Hašimotovou a ministra pro olympijské hry Tamaja Marukawu.

Tři samostatné průzkumy veřejného mínění z posledních týdnů ukázaly, že 60 až 70 procent občanů země si přeje zrušení olympijských her.

Ke zrušení LOH, nebo dokonce k jejich druhému odložení bude pravděpodobně zapotřebí více než jen průzkumy veřejného mínění a petice. Japonsko již do olympijských her investovalo 25 miliard dolarů (527 miliard Kč), z nichž 80 procent pochází od japonských daňových poplatníků. Odhad ekonomů z Kansai University ukázal, že v případě zrušení her by země mohla přijít až o 41 miliard dolarů (865 miliard Kč).

Pokud sportovci začnou olympiádu bojkotovat, pokud by se stáhly nejdůležitější země, mohlo by to stačit, píše web Quartz. Zatím však toto téma otevřelo jen několik málo sportovců a jedinou zemí, která od účasti oficiálně odstoupila, je Severní Korea.

Veřejné mínění se podle mluvčího Adamse změní, jakmile olympijské hry v Tokiu 2020 23. července započnou. „Pokud jde o Japonsko a Tokio, chápeme opatrnost lidí a jsme s nimi plně solidární. Chápeme, že nastala těžká doba. Chápeme, že lidé jsou velmi opatrní. Testy, které jsme provedli, by ale měly Japoncům dodat důvěru, že tyto hry mohou proběhnout velmi bezpečně a spolehlivě,“ zakončil Adams.

Reklama

Doporučované