Hlavní obsah

Ganga vyplavila desítky těl. Úřady šetří, zda šlo o úmrtí na covid

Foto: ČTK

Krematoria v Indii jsou přeplněná.

Reklama

Okolo 100 těl vyplavily v posledních dnech řeky na severu Indie. Jihoasijské země, kde vrcholí druhá vlna koronavirové nákazy, oznámila rekordních 4205 úmrtí na covid-19, a existuje tak podezření, že tito lidé zemřeli na covid-19.

Článek

Nejméně 71 těl vyplavila od pondělí voda na břehy řeky Gangy ve státě Bihár. Další desítky těl byly nalezeny ve vzdálenosti asi 50 kilometrů proti proudu řeky, v sousedním státě Uttarpradéš, informovala agentura AP.

Snímky plovoucích těl na sociálních sítích vyvolaly spekulace, že lidé podlehli covidu-19. Úřady provedly pitvu, oznámily však, že kvůli stupni rozkladu těl nemohou příčinu úmrtí potvrdit. Místní úřady oznámily, že těla budou zpopelněna nebo pohřbena.

Několik dalších zemřelých se objevilo i v řece Runj ve státě Madhjapradéš. Mnozí se domnívají, že těla v řekách končí kvůli rostoucím nákladům na kremaci těl. Krematoria v zemi jsou totiž přeplněná, palivové dřevo je nyní drahé a nedostatkové. Na sociálních sítích se dokonce šířily i záběry, na nichž řidiči sanitek házeli těla do řeky z mostu.

Podezření, že za smrtí nalezených osob stojí koronavirus, vyvolalo obavy místních vesničanů. Ti řeku využívají jako zdroj vody k pití a mytí, k šíření nákazy by taková situace mohla tedy ještě výrazně přispět. Ganga je také nejposvátnější řekou hinduistů.

Místní vlády států Uttarpradéš a Bihár se z vyhazování těl do řeky navzájem obviňují. „Těla připlavala do Biháru z Uttarpradéše,“ uvedl bihárský ministr Sandžaj Kumar Džha a dodal, že podél státní hranice byla do Gangy umístěna síť, aby se dalšímu připlouvání těl po proudu zabránilo. Úřady státu Uttarpradéš veškerou odpovědnost odmítly.

Úředníci podle webu The Guardian uvedli, že vyplavené ostatky budou pohřbeny v hromadném hrobě, ačkoli z nich budou nejprve odebrány vzorky DNA. Ministr ústřední vlády Gajendra Singh Shekhawat označil incident za „nečekaný“. Vláda premiéra Nárendry Módího se totiž podle něj zavázala k udržování čistoty „matky Gangy“.

Správa města Buxar v tiskovém prohlášení požádala místní úředníky, „aby si v budoucnu dávali na podobné incidenty pozor a aby místní obyvatele upozornili na to, že nemají házet těla do řeky“.

Indie ve středu oznámila rekordních 4205 úmrtí na covid-19 za posledních 24 hodin a 348 421 nově zaznamenaných případů koronaviru. Celkový počet obětí v zemi překročil čtvrt milionu a počet infikovaných 23 milionů, napsala agentura Reuters s odkazem na údaje indického ministerstva zdravotnictví a poznamenala, že podle odborníků můžou být skutečné počty zemřelých i nakažených několikanásobně vyšší.

Každé třetí hlášené úmrtí související s covidem-19 na světě nyní podle údajů Reuters připadá na Indii, která má přes 1,3 miliardy obyvatel. Jihoasijská země se potýká se zahlcenými nemocnicemi, přetíženým zdravotnickým personálem i omezenou kapacitou márnic a krematorií. Pacientům se nedostává medicínského kyslíku a léků.

Koronavirus se během druhé vlny rozšířil z indických metropolí i do menších měst ve venkovských oblastech, jejichž zdravotnictví není na krizi tohoto rozsahu dostatečně připraveno. Podle webu The Guardian oficiální údaje o počtu nakažených v zemi nemusí epidemii popisovat v celém jejím rozsahu. Ve velkých indických městech je katastrofální dopad druhé vlny infekcí v zemi zastřen špatnými nebo záměrně zavádějícími údaji. Na venkově, kde žije více než 800 milionů Indů, je situace ještě nejasnější.

Podle posledních denních přírůstků infekcí by se možná dalo předběžně usuzovat, že křivka monitorující vývoj šíření covidu-19 v zemi se zplošťuje, pokles hlášených přírůstků však pravděpodobně bude pomalý, domnívá se přední indický virolog Šahíd Džamíl. „Je zatím brzo na to, říci, že jsme dosáhli vrcholu,“ citoval ho list Indian Express.

„Jsou určité náznaky, že případy se blíží vrcholu, ale nesmíme zapomínat, že ten vrchol je velmi vysoko, zdá se, že okolo 400 000 případů denně,“ upřesnil Džamíl.

Světová zdravotnická organizace (WHO) tento týden zařadila variantu koronaviru poprvé objevenou loni v Indii na seznam zvláště znepokojivých verzí viru s celosvětovým dopadem. Podle předběžných dat je nakažlivější a některé údaje poukazují rovněž na to, že by mohla být schopna obcházet imunitu získanou po očkování. Po mutacích, které byly poprvé objeveny v Brazílii, Jihoafrické republice a Velké Británii, se tak jedná o čtvrtou mutaci covidu-19, které bylo toto označení uděleno.

Indie, kde žije víc než 1,3 miliardy lidí, jen za duben ohlásila více než šest milionů nově nakažených, uvedla agentura AFP. Denní bilance nakažených i úmrtí jsou každým dnem vyšší, rekordní byly za posledních osm dní hned sedmkrát, upozornila agentura AP.

Reklama

Doporučované