Hlavní obsah

Zvířata se začala pářit, řidiči by měli být na silnicích velmi opatrní

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Říjen je spojený s obdobím páření lesní zvěře. Což s sebou nese zvýšené riziko střetu automobilů se zvířaty na silnicích.

Článek

Myslivci vysvětlují, že v období říje se lesní zvířata bezhlavě honí, nahánějí se. Srnec odráží protivníky, pronásleduje srny. Zvířata v říji také ztrácejí plachost. Přibližují se k lidem, k automobilům, jsou nezaplašitelná.

„Jde o velký vykřičník pro řidiče motorových vozidel. S příchodem podzimního počasí, brzkého stmívání, častých mlh a snížené viditelnosti vyvstává větší riziko střetu se zvěří na pozemních komunikacích,“ uvedla mluvčí liberecké policie Markéta Razáková. „Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, je třeba brát zřetel na zvěř, která se v těchto měsících častěji pohybuje za potravou.“

Policejní statistiky hovoří o tom, že od začátku roku došlo v Libereckém kraji k 666 dopravním nehodám, jejichž nedobrovolnými účastníky se stala lesní zvířata.

„Řidiči by měli v tomto období dbát zvýšené opatrnosti, a to především v úsecích, kde je výslovně použito dopravní značení se symboly lesní zvěře, dále pak v místech s výskytem vyššího porostu, lesů, polí, pastvin či lesoparků. Opatrnost by měla být zvýšena ale i ve městech. Nejednomu řidiči nejsou cizí srnky na silnici vedoucí z ulice Husova v Liberci kolem harcovské přehrady směrem k vysokoškolským kolejím,“ radí policistka.

Ke srážce se zvířetem dochází nejčastěji za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce.

„Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo,“ upozorňuje Razáková.

Důležité je podle ní nestrhávat řízení a raději srážku podstoupit, než riskovat případnou srážku se stromem nebo jinou pevnou překážkou.

„Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit, či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté,“ dodala policistka.

Reklama

Doporučované