Hlavní obsah

Zvítězit neznamená vládnout, připomněl Babišovi politolog

Foto: Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Politolog Petr Just hodnotí v rozhovoru pro Seznam Zprávy výsledky voleb. Nejvíce ho překvapila velká prohra sociální demokracie, výsledek hnutí ANO však nikoliv. Teď je ale zásadní povolební vyjednávání.

Článek

Přestože prezident i premiér nad výsledky krajských voleb kritizují opozici, že obchází při povolebních vyjednáváních vítěze voleb hnutí ANO, politolog z Metropolitní univerzity Praha Petr Just výsledky připomíná Andreji Babišovi důležitou větu:

Zvítězit neznamená vládnout. O její platnosti podle politologa předseda ANO dobře ví.

Podle politologa Justa si premiérovo hnutí už podobný scénář vyzkoušelo po krajských volbách v roce 2016, kdy sice vyhrálo ve většině krajů, avšak řada vládnoucích koalic obešla vítěze.

Za poraženého voleb pak politolog považuje sociální demokracii.

„Je to velmi špatný výsledek a strana se musí zamyslet nad svojí budoucností,“ říká Just v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Proč neuspěli komunisté, má pak podle Petra Justa příčinu především ve změně členské základny. „Ta je sice disciplinovaná, na druhou stranu je hodně složená ze starších věkových generací, takže dochází k přirozené demografické obměně,“ uvádí politolog.

Překvapilo vás, že v krajských volbách dominovalo v deseti krajích premiérovo hnutí?

Překvapení to není, průzkumy na tento výsledek ukazovaly, ale bylo otázkou, jestli voliči hnutí ANO skutečně k volbám přijdou. ANO skončilo na stejné pozici jako minule, má jenom o pár mandátů více než v předchozích volbách. Premiér však moc dobře ví, že vyhrát neznamená vládnout, takže teď bude záležet na povolebních vyjednáváních.

Premiér „spiknutí opozice“ zmiňoval už ve svém prvním hodnocení výsledků voleb a jak se v prvních hodinách po volbách ukazuje, v řadě krajů se skutečně domlouvají koalice bez hnutí ANO. Tak neměl premiér pravdu v tom, že všichni jdou proti němu?

Podle mě to je částečně jeho rétorická taktika, kterou používá v době, kdy se o koalicích vyjednává. Je jasné, že tlak opozičních stran „mít kraje“ tu je, ale je potřeba si uvědomit, že podobně tomu tak bylo i v roce 2016, kdy ANO mělo většinu. Některé strany pak vytvořily koalici bez Babišova hnutí. I tak ale ANO získalo pět hejtmanů a utvořilo řadu koalic. Nemyslím si proto, že to bude tak černobílé, jak premiér všude říká: Všichni nás budou automaticky odhazovat a budeme v izolaci.

V roce 2016 šlo ANO do krajských voleb vůbec poprvé, teď ale muselo skládat účty. Kde se to podle vás nejvíce projevilo?

Skládání účtů se jednoznačně ukázalo na výsledcích ve Středočeském kraji, kde ANO skončilo na třetím místě. Na vině jsou kauzy, které vládnutí hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové provázely. A voliči se rozhodli, že kandidátce, kterou vedla, už znovu důvěru nedají.

Andrej Babiš však říká, že výsledek ve středních Čechách bere vzhledem k „aférkám“ hejtmanky jako úspěch.

Když se v politice používá slovo úspěch, je to velmi subjektivní. Pro ně je jednoznačně úspěch, že celostátně zvítězili. Je ale otázkou, jaký by byl výsledek, kdyby hejtmanka Pokorná Jermanová nebyla znovu jedničkou na kandidátce.

ANO výrazně prohrálo také v Libereckém kraji, kde s dvacetiprocentním rozdílem skončilo za hejtmanem Martinem Půtou. Jak si vysvětlujete takovou porážku v tomto kraji?

Pan Půta je politik, který dlouhodobě pracuje na komunální úrovni. Založil hnutí zezdola, lidé mu více věřili než hnutí ANO. To se sice tváří, že je vytvořené zezdola, ale je tomu přesně naopak. V Půtově iniciativě je navíc řada starostů z menších měst, lidé jim vidí pod prsty a tím, že se daří, jim daleko více důvěřují.

Co vás na výsledku voleb nejvíce překvapilo?

Jednoznačně mě překvapil výsledek sociální demokracie. Lídři ČSSD byli v predikcích výsledku hodně při zemi, ale podle mě netušili, že dopadnou takhle. Je ale jasné, že budou teď říkat, že to vlastně není tak špatný výsledek, protože i oni předem říkali, že to dobře nedopadne. Je to ale velmi špatný výsledek a strana se musí zamyslet nad svojí budoucností.

Byl by podle vás jejich výsledek lepší, pokud by na čelo kandidátek dali pro daný region známější osobnosti?

Jednoznačně, na řadě míst totiž stavěli kandidáty na hejtmany, kteří známí příliš nebyli. Naopak, když postavili Martina Netolického v Pardubickém kraji a Jiřího Běhounka z Kraje Vysočina, tak jejich výsledek nebyl v porovnání s jinými kandidáty tak špatný. Výsledek tak ukázal, že straně chybí osobnosti a je potřeba se zamyslet, kde nové lídry najít.

Komunisté také přišli o řadu mandátů, kam utekli jejich voliči?

Ano, i komunisté vypadnou z řady zastupitelstev. Je to důsledek určitých demografických proměn jejich členské základny. Ta je sice disciplinovaná, na druhou stranu je hodně složená ze starších věkových generací, takže tam dochází k přirozené demografické obměně.

Považujete za hlavní skokany voleb Piráty?

Co se do počtu mandátů týče, tak určitě. V minulém období měli Piráti tři křesla v zastupitelstvu a nyní mají téměř sto. Takže Piráti se jednoznačně mohou oprávněně považovat za skokany v počtu mandátů a v tomhle směru jsou i vítězové.

Opoziční strany vsadily na spojování sil, což se ukázalo například v Královéhradeckém kraji. Je právě tohle pro ně impuls pro případné koalice před volbami do Sněmovny?

Opozici se to jednoznačně povedlo a skvěle to ilustruje jejich vítězství v Královéhradeckém kraji. Může to pro ně být další impuls ke spojování, je ale otázkou, jak se navzájem domluví a jak bude spolupráce v jednotlivých krajích fungovat. Tohle je pro ně test.

Překvapila vás volební účast vzhledem k běžící druhé vlně koronaviru?

Byl jsem pesimista ohledně účasti a ona byla nakonec 38 procent, takže se ukázalo, že pandemie nebyla pro účast rozhodující a lidé se nebáli, i když právě kvůli tomuhle panovaly obavy, že volební účast bude nižší.

Reklama

Související témata:

Doporučované