Hlavní obsah

Zvonice kostela sv. Mořice v Olomouci je asi mladší, než si odborníci mysleli

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zvonice kostela svatého Mořice v Olomouci byla vybudována později, než se dosud odborníci domnívali.

Článek

„Po nálezu gotického náhrobku, který objevili pracovníci olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) při průzkumu věže kostela, dobu vzniku zvonice posunuli až do druhé poloviny 15. století. Významná pozdně gotická církevní památka Moravy je již od roku 2018 rozsáhle rekonstruována, práce mají být ukončeny v závěru letošního roku,“ informoval mluvčí pracoviště Vlastimil Staněk.

„Během obnovy fasád kostela a jeho zvonice, jižní věže, byly zpřístupněny i doposud prakticky nepřístupné interiéry této věže, přičemž v západním okenním otvoru jejího prvního patra došlo k neočekávanému nálezu zabudovaného gotického nápisového náhrobníku s datací. Náhrobník se tak stává jedním z klíčových pramenů pro určení skutečného stáří věže, která doposud tvořila nejvíce problematický prvek ve výkladu stavebních dějin kostela,“ uvedl Staněk.

Vznik věže byl badateli spojován s řadou datací - a to s koncem 12. století, s polovinou 13. století, s přelomem 14. a 15. století či s druhou polovinou 15. století. „Poslední a odborníky obecně přijatý výklad poskrovnu dochovaných soudobých pramenů stanovil dobu výstavby jádra zvonice na roky 1398 až 1403. Tento interpretační model však boří nález náhrobníku,“ doplnil Vlastimil Staněk. Podle něj tak byly zpochybněny veškeré úvahy o starším původu věže a datum její výstavby se posouvá nejdříve do období konce 1. poloviny, spíše však až do 2. poloviny 15. století, dodal mluvčí olomouckého pracoviště NPÚ.

Městský farní kostel sv. Mořice v Olomouci patří mezi nejvýznamnější církevní památky Moravy. Jeho dlouhá a zajímavá stavební historie sahá až do počátku 15. století, od té doby však prošel různými stavebními úpravami, které však nesmazaly jeho podobu pozdně gotické stavby. Končící oprava kostela sv. Mořice, který je od roku 1995 na seznamu národních kulturních památek, je nejrozsáhlejší rekonstrukcí za posledních 100 let. Důležitou částí projektu je také obnova vzácných Englerových varhan.

Reklama

Související témata:

Doporučované