Hlavní obsah

Kdysi se v kleci zápasilo skoro bez pravidel, říká novodobý gladiátor

Trenér MMA Dan Barták o sportu, který kdysi mnozí považovali za brutální rvačky.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jeden z prvních českých zápasníků v kleci, trenér MMA Dan Barták, v rozhovoru o životě, který má mnoho bolestivých hran.

Článek

Dnes patří MMA ke sportům s nejrychleji rostoucí popularitou na světě. Špičkoví zápasníci vydělávají nemalé sumy. Před dvaceti lety byla ale situace jiná. Zápasilo se ve stylu Vale Tudo, v kleci neexistovala téměř žádná pravidla.

K první generaci bojovníků, kterým se přezdívalo novodobí gladiátoři, patří i dnes už trenér Dan Barták. „Já to i tehdy považoval za sport, tvrdě jsem trénoval,“ reaguje na poznámku, že mnozí lidé tehdy považovali zápasy v kleci za brutální rvačky.

Když zápasil, stal se dvakrát mistrem ČR ve Vale Tudo a mistrem Evropy v brazilském jiu jitsu. Dnes patří Dan Barták k nejúspěšnějším trenérům v Česku. Vychoval mimo jiné třeba Viktora Peštu, který zápasil i v nejprestižnější světové soutěži UFC.

Kromě trénování se ale věnuje také psaní blogu a hororových povídek. „Pro mě to jsou dvě propojené nádoby. Když jedu tramvají, tak si v hlavě promítám zápasy a naopak třeba při tréninku mě někdy napadne námět k nějaké povídce,“ prozradil.

Dokázal se prosadit i jako bloger, dva roky po sobě bojoval o nejvyšší příčky v anketě Bloger roku. „Teď jsem s tím ale přestal, nějak jsem cítil, že jsem se vypsal a chybělo tomu to srdíčko,“ tvrdí. „Naopak jsem se vrátil k psaní povídek a vlastně mám už téměř dokončenou i první knihu,“ dodává.

Trénování svých svěřenců by se ale podle vlastních slov věnoval, i kdyby se dokázal prosadit jako spisovatel.

Celý rozhovor s Danem Bartákem, který byl hostem pořadu Hrana, najdete ve videu v úvodu článku.

Pořad Hrana se vysílá na celoplošné televizi Seznam každou sobotu ve 20 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované