Hlavní obsah

Liberec bude kandidovat na Evropské hlavní město kultury

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Lanovka na Ještěd.

Reklama

Liberec bude kandidovat na Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028. Rozhodli o tom zastupitelé města.

Článek

Dosud za přípravu kandidatury zaplatila radnice 1,2 milionu Kč, většina z toho šla na vypracování strategie kultury pro další roky. Liberec si od případného získání titulu EHMK slibuje zviditelnění města, přilákání více turistů a zlepšení kulturního prostředí města pro život svých obyvatel.

Titul Evropské hlavní město kultury vždy na jeden rok propůjčuje Evropská unie jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Držiteli za Českou republiku byla v roce 2000 Praha a v roce 2015 Plzeň. Znovu na Česko přijde řada v roce 2028. Které z českých měst uspěje, by mělo být známo v roce 2023.

Podle náměstka libereckého primátora pro kulturu Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) musejí nyní vypracovat přihlášku, takzvaný bid book, na což bude potřeba dalších 1,5 až dva miliony korun. Liberec na to bude mít minimálně několik měsíců. Radnice očekává, že ministerstvo kultury výzvu pro podání přihlášek zveřejní na přelomu třetího a čtvrtého kvartálu tohoto roku. Konkurenty Liberce by měly být minimálně Brno, Broumov a České Budějovice. Které z českých měst uspěje, by mělo být známo v roce 2023.

Reklama

Související témata:

Doporučované