Hlavní obsah

Rajnoch kandiduje na okrese: Žil jsem v Berbrově světě, změna je nutná

Foto: Profimedia.cz

Jan Rajnoch kandiduje na post předsedy Okresního fotbalového svazu Praha-západ.

Reklama

Bývalý český reprezentant Jan Rajnoch se rozhodl kandidovat na post předsedy Okresního fotbalového svazu Praha-západ. Spolu s Vladimírem Šmicerem chce napravit český fotbal. Sám by se chtěl podílet na změnách i ve vyšší pozici.

Článek

Jan Rajnoch nastřádal 15 zápasů v reprezentačním dresu, prošel řadou ligových klubů, hrával i v Německu a Turecku, fotbal zná i z jeho nižších pater a z práce s mládeží. Znáte ho také jako experta zápasových studií O2 TV Sport. Rozhodl se, že v barvách Fevoluce vstoupí i do volebního boje.

V úterý se Jan Rajnoch utká s Robertem Plochem, považovaným v zákulisí za ukázkového „berbrovce“, o pozici předsedy Okresního fotbalového svazu Praha-západ. Ani nová protipandemická opatření vlády volby neruší. Nadále platí, že jsou povinné antigenní testy a navíc se mají všichni zúčastnění na valné hromadě chránit respirátorem.

Kdy se ve vás myšlenka na kandidaturu urodila?

Součástí dění okolo regionálních fotbalových voleb jsem v podstatě od začátku. Objížděl jsem schůze a debaty s představiteli okresních a krajských klubů. Zkraje ledna byl klid, nic se nedělo. Před třemi týdny mě ale oslovil Ondřej Lípa, jestli se nechci zapojit do dění v okrese Praha-západ. Neměli kandidáta na předsedu, tak mě oslovil, jestli bych s nimi nejel na další schůzi. Během setkání s ostatními zástupci okresu to celé vykrystalizovalo tak, že nikdo jiný kandidáta nenavrhl. A tak jsem řekl, že pokud by s tím přítomní souhlasili, tak bych do toho šel.

Proč jste se tedy nakonec rozhodl, že budete kandidovat?

Je to určitě něco jiného než na hřišti. Chci fotbalu něco vrátit, dal mi toho strašně moc, vlastně můj celý dosavadní život. Svoje zkušenosti chci předávat dál, ať hráčské nebo teď i trenérské. Hlavně bych chtěl pomoci fotbalu, aby se vrátil zpátky na výsluní, aby znovu získal důvěru. A začít musíme právě od okresních fotbalových svazů.

Říkal jste, že jste o kandidatuře začal přemýšlet teprve před třemi týdny. Nebudete kvůli tomu ztrácet v kampani, v komunikaci se zástupci klubů?

Moc se toho stihnout nedá. Proběhly ale další dvě schůze, kde jsme vybrali kandidátku na členy výkonného výboru. Ze začátku jsem moc nevěděl, do čeho jdu, během setkání s dalšími zástupci a komunikace s nimi se do toho ale postupně dostávám a dostal jsem spoustu informací, které umím naštěstí zpracovat docela rychle. Nějakým způsobem tak mám přehled, co se ode mě čeká, co ta práce obnáší. Představa, jakým směrem se má fotbal ubírat, je ale od začátku jednoznačná, to je samozřejmé. Měla by být společná i pro celou fotbalovou asociaci.

Objíždíte a obvoláváte narychlo jednotlivé kluby?

Tahle komunikace proběhla primárně na té první schůzi, kde jsme nabídli, že pozici předsedy bych mohl zaujmout právě já. Kluby se vyjádřily pozitivně, řekly, že souhlasí a na pozici mě navrhnou.

Ohlasy jsou tedy jen pozitivní?

Zase se vrátím k tomu, že je na to strašně málo času, málokdo to tedy ví. Já jsem ve fotbale vždy jednal čestně, ať na hřišti, tak i mimo něj, nechtěl jsem tak nikoho obejít. Jsem stále trenér a hráč na Motorletu, který patří pod Pražský fotbalový svaz. Zástupci klubu mě podpořili a řekli, ať do toho jdu. Jako hráč jsem působil i na Jílovišti, takže jsem řešil, jestli to nebude střet zájmů. Bylo mi řečeno, že určitě ne. Představitelé Fevoluce, Vláďa Šmicer, Ondřej Lípa a další, jsou rádi, že do toho jdu. Uvidíme, co mě čeká. Hlavní je, aby se to podařilo v úterý.

Umíte si představit, kolik ta funkce zabere času, pokud vás do ní zvolí?

To je to, co nevím. Fotbalu a organizaci okolo něj se ale věnuji velmi dlouho. Stále trénuji a hraji, mám i svoji práci, takže toho mám docela dost. Je ale jen otázka času, než si člověk vytvoří ideální režim a všechny povinnosti tak bude zvládat, jak bude potřeba.

Čeho byste v pozici, o kterou se ucházíte, chtěl primárně dosáhnout?

Rozhodně toho, aby se lidé na fotbal těšili, aby z něj nechodili znechucení, že někdo někoho zařízl. Chtěl bych se postarat také o mládež, i když co mám informace, ta má být na Praze-západ na dobré úrovni. Všechno se dá ale zlepšit, třeba metodika trenérů, dát jim vzdělání, aby výchova mládeže měla jasný řád. Je důležité se zaměřit také na komunikaci mezi kluby, aby vše bylo propojené. No a určitě rozdělovat peníze transparentně a hlavně spravedlivě.

Vaším protikandidátem je Robert Ploch, který s bývalým místopředsedou fotbalového svazu a dnes obviněným v korupční kauze Romanem Berbrem nevycházel špatně. Jaký na něj máte názor?

K tomuto tématu bych se asi zdržel komentáře. Naše iniciativa vznikla na popud toho, co se dělo v českém fotbale, a věřím, že se nám to podaří dotáhnout. Nová struktura, která se nyní vytváří, dá i kredit českému fotbalu. Nastupuje mladá generace, my mladší to musíme vzít za správný konec, aby Česká republika, jako celek, byla opět úspěšná a aby fotbal byl čistý. Nyní odchází sponzoři, je to stále horší, chceme tak tomuto prostředí vrátit věrohodnost.

Pohled Roberta Plocha, předsedy OFS Praha-západ

K volbám. „Navrhnout protikandidáta má právo kdokoliv. Pana Rajnocha znám jen jako fotbalistu, co se týče jeho funkcionářských kvalit nebo schopností, to nevím v podstatě vůbec nic. Já osobně bych byl radši, kdybych měl protikandidáta, který dlouhodobě působí na našem okrese v nějaké funkcionářské pozici a má k němu vztah. Pan Rajnoch na Praze-západ nikdy nic takového nedělal.“

Fotbalová evoluce. „Volby ovlivnila kauza Romana Berbra, která fotbalu hodně uškodila. S hlavními myšlenkami Fotbalové evoluce souhlasím, trochu mi ale vadí hlavní představitelé, pominu-li pana Šmicera. Ale třeba pan Řepka byl 11 let generálním sekretářem a nejbližším spolupracovníkem Romana Berbra, pan Lípa dělal dva roky mluvčího FAČR, tak nevěřím, že tito lidé celá léta o ničem nevěděli a prozřeli, až když aféra propukla.“

Vztah k Romanu Berbrovi. „S Romanem Bebrem jsme spolupracovali v komisi rozhodčích žen. Tam naše spolupráce byla úzká, opravdu ale jen, co se týká této problematiky, s ničím nekalým jsem se nesetkal. V roli předsedy okresního svazu, pokud jsem se s ním bavil, tak to bylo o věcných problémech. Kdykoliv jsem mu řekl cokoliv kritického, tak to přijal. Někdy souhlasil, jindy ne. Vztah byl ale čistě profesionální.“

Právě propad fotbalu a kauza okolo Romana Berbra je ale hlavním hybným tématem voleb nejen do okresních svazů. Jak na ni nahlížíte?

Já jsem v tom víceméně žil. Poté, co jsem se vrátil ze zahraničí, mě toho hodně zaskočilo. I z vlastní zkušenosti v zápasech jsem vyzýval ke změnám, založil jsem tehdy dokonce facebookovou stránku, protože se mi nelíbily poměry v českém fotbale. Právě doba kauzy Romana Berbra byla ideální období, kdy se snažit o nápravu prostředí.

Vy sám jste součástí projektu Fotbalová evoluce, která má za cíl očistit český fotbal. Co vše se musí stát, aby se to povedlo?

Už do vedení okresních fotbalových svazů musí nastoupit lidé, kteří souzní s prioritami Fotbalové evoluce. Poté musí dojít k přeměně i na krajích, až na těch nejvyšších pozicích. Fotbal musí řídit ti, kteří mu chtějí pomoct, ne mu ubližovat a jen se na něm obohacovat.

Měl by být podle vašeho názoru hlavní tváří fotbalového svazu právě Vladimír Šmicer, hlavní iniciátor projektu Fotbalové evoluce?

Vláďa je jedním z hlavních aktérů, klobouk dolů před ním. Já si nemyslím, že by do té pozice úplně chtěl. Může být nějaký ambasador, jeho povaha a charakter jsou úžasné, tak proč ne. Myslím si, že ideálním kandidátem by byl třeba Rudolf Řepka nebo Petr Fousek. Oba mají fotbalu co nabídnout.

Máte i vy sám ambice se později podílet na přeměně českého fotbalového prostředí v nějaké vyšší funkci?

Je to jeden z důvodů, proč nyní kandiduji. Je to stejné jako na hřišti. Také jsem nejdříve prošel třetí nebo druhou ligou, než jsem se dostal do první. Mám to postavené na těchto principech a zásadách, že nejdříve je potřeba někde začít a ukázat, co umím, poté se dostat výš. Když na to nebudu mít, případně mě to nebude bavit, protože je to spíše taková politikařina, tak to dělat nebudu. Pokud ale budu mít pocit, že jsem nápomocen a bude mě to bavit, tak to pro mě může být vstupenka do dalších sekcí fotbalového svazu, což bych i sám chtěl, myšlenek a nápadů mám spoustu.

Reklama

Doporučované