Hlavní obsah
Online

Fialova vláda získala důvěru. Po 23 hodinách

Jednání Poslanecké sněmovny o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v Poslanecké sněmovně kolem hlasování o důvěře vládě jsme sledovali online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

– Vláda Petra Fialy, složená z pěti stran, získala důvěru Sněmovny. Koalice má ve Sněmovně 108 hlasů, k vyslovení důvěry je třeba většina přítomných poslanců. Někteří se omluvili, takže vláda získala 106 hlasů přítomných vlastních poslanců, 87 členů opozice bylo proti.

– Jednání začalo ve středu ráno, zhruba 22 hodinách bylo přerušeno. Pokračovalo od čtvrtečních 18 hodin. Krátce po 19. hodině vláda důvěru získala.

– Ve čtvrtek dopoledne se poslanci ANO a SPD pokusili vyvolat mimořádnou schůzi kvůli sponzorských darům STAN. To se ale nepodařilo. Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Víta Rakušana, aby odstoupil z funkce ministra vnitra. Odkázal se na článek Seznam Zpráv, že STAN sponzorují firmy stíhaného muže (článek ZDE).

– Koalice ve středu předstoupila před poslance s programovým prohlášením, které zveřejnila minulý týden. Podrobnosti najdete ZDE. Opozice znění prohlášení zkritizovala. Podle expremiéra Andreje Babiše jde o nereálné sliby, šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová označila dokument za výsměch.

  • Konec online reportáže

    Online reportáž k vyslovení důvěry vládě Petra Fialy končí. Děkujeme za pozornost a těšíme se příště.

  • Maláčová čeká od vlády západní životní úroveň

  • Schillerová: Budeme přísná opozice

    „Naše země potřebuje stabilní vládu s důvěrou, určitě je to dobrá zpráva a my, jak jsme slíbili včera, budeme přísná, ale konstruktivní opozice a jsme ochotni podpořit i smysluplné návrhy, které budou pro lidi této země a budou nám dávat smysl. Nebudeme za každou cenu bojkotovat každý jejich návrh, ale na druhé straně budeme debatovat, pokud se nám něco nebude líbit,“ uvedla k vyslovení důvěry Fialově vládě předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

  • Fiala: STAN vyjasní financování

    Premiér na tiskové konferenci reagoval i na informace Seznam Zpráv o sponzorských darech pro STAN. „My jsme se s panem předsedou Rakušanem o této věci bavili a shodli jsme se na tom, že je potřeba všechny ty věci, o kterých se objevují v médiích a na veřejnosti pochybnosti, vyjasnit, a hnutí STAN to nepochybně dělá a bude dělat,“ uvedl Fiala.

  • Je to i Fialova zásluha, říká Rakušan

    „V neposlední řadě se sluší poděkovat premiérovi Fialovi. On byl celou tu povolební dobu velmi kvalitním moderátorem povolebních vyjednávání a já se domnívám, že i ten fakt, že tady stojíme a ta koalice drží pohromadě, byť mnozí předvídali, že v počtu pěti stran to nebude tak jednoduché, že to je i jeho zásluhou,“ řekl po vyslovení důvěry ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

  • Fiala: Sněmovna naplnila vůli občanů

    Premiér Petr Fiala po jednání Sněmovny vystoupil na tiskové konferenci. „Poslanecká sněmovna dnes naplnila vůli občanů, kterou vyjádřili i v podzimních volbách, a vyjádřila důvěru vládě České republiky. Je důležité, že tu máme i vládu s důvěrou, plnohodnotnou, která může začít naplňovat programové prohlášení,“ řekl premiér.

  • Schůze přerušena do zítra

    Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová ukončila jednání a přerušila schůzi Sněmovny do zítřejších 9 hodin.

  • Fiala poděkoval

    „Jménem svým i vlády České republiky vám děkuji za vyslovení důvěry,“ řekl premiér Petr Fiala.

  • Potvrzeno: 106 pro, 87 proti

    Schůze pokračuje. Podle ověřovatelů pro vyslovení důvěry vládě bylo 106 přítomných, 87 bylo proti.

  • Fialova vláda získala důvěru

    Vláda Petra Fialy získala ve Sněmovně důvěru. Podle propočtu Seznam Zpráv pro hlasovalo všech 106 přítomných koaličních poslanců, proti bylo 87 členů opozice. Zbytek poslanců byl omluven.

  • Hlasování skončilo

    Hlasování skončilo, schůze je přerušena do 19:30, aby ověřovatelé sečetli hlasy.

  • Začíná hlasování

    Poslanci začali hlasovat o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy.

  • Babiš se ohradil proti výrokům Fialy

    „Jsou věci, kde se neshodneme. Naše země je ve skvělé kondici. My u všech věcích, které jsou pozitivní, pro lidi, firmy, naší zemi budeme podporovat. Budeme konstruktivní opozice. Nám záleží na tom, aby naše země prosperovala,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš.

  • Fiala představil šest priorit své vlády

    „Moji první prioritou je zavedení daňové brzdy, která automaticky zastropuje celkovou výši daní pro naše občany a zabraní pak každé příští vládě neúměrně daně zvedat. Druhou prioritou je předložení důchodové reformy, která současným 40 a mladším přinese stabilní systém spravedlivých důchodů,“ uvedla Fiala.

    Dalšími prioritami jsou tendr na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany, stavba 200 kilometrů dálnic, modernizace učebních plánů a konec povinnosti nosit u sebe doklady jako symbol digitalizace.

  • Předchozí vláda nedokázala využít hospodářský růst, řekl Fiala

    „Andrej Babiš řekl, jestli někdo zažil složité období, tak to byla naše vláda. To byl citát. Uznávám, že minulá vláda musela řešit koronavirovou krizi a že to nebyla lehká výzva a museli jste dělat nelehká rozhodnutí v těžkém čase. To vás ale neomlouvá za špatný stav, ve které předáváte zemi. Byla to minulá vláda, která nastoupila v období opravdu mimořádného ekonomického růstu a vy jste tento ekonomický růst nedokázali využít ve prospěch občanů a k opravdovému rozvoji České republiky. Proto tu po 4 letech vašeho vládnutí máme veřejné finance ve stavu, v jakém je máme, máme vysokou inflaci, rekordní zadlužení, máme tu lidi ,kteří se nacházejí na prahu energetické chudoby. Naše vláda je připravena si s tím poradit,“ dodal Fiala.

  • Fiala: Babišova vláda nám předala zemi ve špatném stavu

    Premiér Petr Fiala se vymezil vůči kritice svého kabinetu, který zazněl v minulých hodinách od opozice. „Zazněla zde i spousta výroků, které určitě nelze považovat za pravdivé. Nemohu se ztotožnit s názorem opozice, že zemi předává ve výborném stavu. Jsem přesvědčen, že to je právě naopak, přebíráme zemi s nejvyššími deficity v historii České republiky, přebíráme ji po vládě, která doslova prohospodařila ekonomický růst a svou nehospodárnou politikou podpořila inflaci, za kterou nás nyní absurdně kritizuje,“ řekl Fiala.

  • Jednat se bude moci i po 21. hodině

    Poslanci odhlasovali návrh Marka Výborného, předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL, aby mohli jednat i po 21. hodině. „Po zkušenosti z 22 hodinového jednání minulý den a uplynulou noc chci vyjádřit elementární naději, že se tady nebudeme přetahovat, kdo více vydrží. Za celou vládní koalici můžu konstatovat, že nás neutaháte,“ řekl Výborný.

  • Jednání znovu začalo

    Jednání Sněmovny o vyslovení důvěry vládě Petra Fialy opět začalo.

  • ANO chce vyšetřovací komisi

    Hnutí ANO sesbíralo podpisy a bude iniciovat vznik sněmovní vyšetřovací komise ke sponzorským darům hnutí STAN. Podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerová by ale Starostové a nezávislí měli neprodleně vrátit alespoň dar od trestně stíhaného podnikatele, který vede spor se státem.

  • Schillerová se obává střetu zájmů

    Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová věří, že ve věci sponzorských darů STAN konají příslušné orgány. „Že se to týká hnutí STAN, jehož předseda je první vicepremiér a ministr vnitra, to je obrovská zátěž pro tuto vládu. Vidím riziko ze střetu zájmů. Kdyby se prokázalo netransparentní financování, může to vést až ke zrušení strany, a to je v gesci Ministerstva vnitra a v jeho čele stojí dotčený předseda STAN,“ uvedla Schillerová.

Reklama

Hlavní zprávy