Hlavní obsah

10 užitečných rad pro Slavii před zápasem s Arsenalem

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Holeš slaví se spoluhráči svůj gól do sítě Arsenalu na Emirates Stadium v Londýně.

Reklama

Pražská Slavia má velmi dobrou šanci dostat se mezi poslední čtyři celky letošního ročníku Evropské ligy. Ze stadionu Arsenalu si přivezla do odvety lichotivou remízu 1:1. Co by se sešívaným mělo před klíčovým duelem honit hlavou?

Článek

1) Arsenal chová vůči vám respekt

Gunners v úvodním zápase ukázali, že chování náležitého respektu vůči soupeři v britských končinách ještě zcela nevymizelo. „Již před výkopem údajně za Ondřejem Kolářem, jenž se chystal na svůj debut v ochranné helmě a masce, zamířili kapitán Kanonýrů Bellerín s brankářským kolegou Lenem, aby mu dodali kuráž se slovy, že se nemusí obávat žádného nepřiměřeného fyzického ataku,“ dokresluje situaci v Angličanovi autor podcastu Jiří Hošek.

Respekt ke schopnostem Slavie Gunners ovšem projevili i na hrací ploše. Kanonýři se v první půli pokoušeli nátlakovou hrou bez míče znemožnit konstruktivní slávistickou rozehrávku, ale jejich snaha se nesetkala s velkým úspěchem. I proto ve druhém poločase defenzivní blok Gunners znatelně klesl, což ale nakonec přineslo Kanonýrům ovoce v podobě hned několika příležitostí obřích rozměrů. „Mohlo to v klidu skončit tak 3:1, 4:1. Slavia měla ohromné štěstí,“ hodnotí úvodní čtvrtfinálové utkání v podcastu Angličan Mikoláš Tuček.

2) Kanonýři musejí improvizovat

Lze očekávat, že se v Praze neobjeví minimálně dva stabilní členové základní jedenáctky Londýňanů - levý obránce Kieran Tierney a stoper David Luiz. Kdo všechno bude fyzicky připraven za londýnský velkoklub nakonec naskočit, není ani dnes zdaleka jasné.

Talentovaný Bukayo Saka, který Slavii zatápěl po levé straně přímočarými výpady za obranu, si v neděli proti Sheffieldu United poranil sval a nad jeho startem ve čtvrteční odvetě visí otazník. V úterý ale naplno trénoval. Další vážnou komplikaci pro manévrovací šiky Arsenalu představuje nejistý zdravotní stav doposud absentující dravé a kreativní síly v podobě mladého dua Smith Rowe - Ødegaard. Zejména druhý jmenovaný by mohl být ofenzivním klíčem do zamknuté slávistické obrany.

Podle kouče Artety, který vnímá nadcházející odvetu perspektivou „všechno, nebo nic“, nebudou Gunners v Praze zdaleka stoprocentní. „Musíme improvizovat,“ prohlásil o víkendu výmluvně manažer Londýňanů. Že to s improvizací myslel Arteta vážně, se mohli fandové Premier League přesvědčit v nedělním utkání proti Sheffieldu United, kdy se v experimentální sestavě například zjevil Granit Xhaka na postu levého obránce.

Na druhou stranu i Slavia je relativně daleko od nasazení své optimální jedenáctky. Jenže sešívaní na rozdíl od Arsenalu jedou na mohutné vlně euforie. Už se stalo tradicí, že když se někomu nedaří, z lavičky vybíhá rovnocenná alternativa. Absentující hráče se prozatím Jindřichu Trpišovskému daří nahrazovat s lehkostí, kterou by mu mohli závidět manažeři z celého fotbalového světa.

3) Povinnost versus sen

Kanonýři čelí enormnímu tlaku. Arsenal, hnán opodstatněně vyšším očekáváním vlastních fans i vedení, má za domácí úkol vyhrát Evropskou ligu, a pokusit se tak zachránit zpackanou sezonu. V anglické lize Gunners tápou na 9. místě, daleko za vytyčenými cíli v podobě umístění na pohárových příčkách. Při vzpomínce na poslední ročníky Evropské ligy mají Kanonýři navíc jistě hluboko v paměti vryté jisté krvavé šrámy. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že letošní Arsenal má z dotažení zápasů do vítězného konce fobii.

Arsenalu se postaví Slavia, která čistě svou přítomností v tak pokročilé fázi soutěže dosahuje obřího úspěchu. Zopakování čtvrtfinále Evropské ligy představuje pro Slavii po dvou letech další historický úspěch, ale všichni sní dál po ještě sladším milníku.

Pokud se vypadne, bude to jistě mrzet, ale nehrozí smršť negativní kritiky či slova o propadáku. Slavia vyběhne na trávník překvapit, porazit Goliáše a to je zpravidla pro psychiku sportovce snazší výchozí pozice. Gunners dávají všanc celou sezonu, Slavia touhu projít Edenem do skutečného ráje.

4) Vánoce už byly

Výsledek z říše snů 1:1 spadl Slavii do klína jako dar z nebes. Slávisté se dočkali neuvěřitelného vysvobození v samotném závěru utkání, ve kterém tahali za výrazně kratší konec. Ačkoliv oba celky hrály relativně hluboko pod vlastním standardem, v možnostech Arsenalu je zařadit ještě o poznání vyšší rychlostní stupeň.

Narovinu, Slavia se i po nadějném úvodním zápase nachází v roli outsidera. Ačkoliv sešívaní aktuálně matematicky postupují, Arsenal je nadále bez debat papírovým favoritem. O tom se lze přesvědčit ostatně i při pohledu na střízlivé kurzy libovolné sázkové kanceláře. Lze očekávat naprosto odlišný zápas, panuje jednohlasná shoda v podcastu Angličan. Velmi opatrná taktika, se kterou Slavia vyrukovala do londýnského duelu na Arsenal podruhé stačit nebude.

5) Ať je na co vzpomínat

Odvetný čtvrtfinálový domácí zápas Evropské Ligy proti londýnskému Arsenalu si nejspíš většina slávistů zahraje jednou v životě. Přesně pro takové zápasy dýchají samotní hráči. Pro tyto chvíle bijí srdce věrných fanoušků i v časech, kdy panuje nejhlubší krize.

Ke svátku fotbalu je třeba přistoupit se ctí, zodpovědností, sebevědomím, ale především s chutí si to náležitě užít. Taková utkání jsou pro celý klub tou pravou třešničkou na dortu, zhmotněním progresu. Pro fotbalisty takové okamžiky představují ryzí odměnu za léta fyzické a psychické dřiny, opakovaně projevené ctižádosti a prověřené schopnosti se nevzdávat. Ať nastoupí ve čtvrtek kdokoliv, měl by si večerní odvetu patřičně užít, nechat na hřišti vše a s čistým svědomím si říct, že bude mít jednou na co hrdě vzpomínat.

6) Standardky dopingem

Arsenal dlouhodobě ukazuje určitou zranitelnost při obranných standardních situacích. Naopak Slavia je proslulá svou efektivitou ze standardek. Ačkoliv bude sešívaným chybět nejspíš několik vzdušných pilířů, nad Gunners by měli v tomto ohledu mít jistou převahu. Velké zápasy rozhodují detaily a standardní situace. Kolem hranice vápna si musí slávisté sebevědomě dovolit v soubojích jeden na jednoho a občas si chytře „dojít“ pro faul. Nico Stanciu zařídí všechno ostatní.

7) Bez debat

Vyvolat vlastním přičiněním další kontroverze by bylo velmi nešťastné. Úkol zní jasně: vyvarovat se zbytečných diskuzí, které stejně žádný verdikt ve fotbale ještě nezměnily. Nedráždit sudího přílišným zpochybňováním jeho svatých rozhodnutí ani soupeře hloupými narážkami. Úkolem bude netříštit soustředěnost na okolní vlivy, které jsou jednotlivým hráčům zákonitě mimo dosah.

8) Konstruktivně, ale jednoduše

I slavný Real Madrid si minulý týden při domácí výhře nad Liverpoolem neváhal pomoci při cestě ven ze svízelných situací na vlastní polovině dlouhými nákopy. Žádné lehkovážné kličky k vidění nebyly ani u madridských hračiček. V pokročilé fázi pohárové Evropy se musí hrát zodpovědně.

Ve výstavbě od brány bude klíčové nevystavovat se vyššímu tlaku od presujících Gunners. Ve finální třetině pole bude žádoucí se naopak odvázat a povolit uzdu maximální kreativitě. Jestli by slávisté měli při defenzivní práci přece jen dát někomu více prostoru ke střelbě, pak ghanskému záložníkovi Parteymu. Středopolař Gunners z neznámých důvodů frekventovaně pálí ze střední vzdálenosti, ačkoliv jeho projektily zpravidla končí v patnácté řadě sektoru za brankou.

9) JT jako český Bielsa

Slávistický herní styl bývá pro její soupeře fyzicky tak náročný, že mnozí bystřejší ostrovní novináři začali Trpišovského taktický podpis přirovnávat k samotnému Bielsovi, „geniálnímu šílenci“ ve službách Leedsu United.

Právě Bielsa a spol. v sobotním kole Premier League proti Manchesteru City dokázali senzačně urvat všechny 3 body, a to i přes skutečnost, že na sklonku první půle přišli po červené kartě o kapitána Coopera. Podle Jiřího Hoška, autora podcastu Angličan, kolují zvěsti o tom, že stratég Bielsa své svěřence dokonce připravoval na ten nejčernější možný scénář, jenž se do puntíku vyplnil. Hráči Leedsu totiž v týdnu nacvičovali obrannou fázi „o deseti“.

Leeds šel do utkání na Etihad Stadium i přes určitou rotaci soupeře jako jasný outsider. Pozorně bránil a vystrkoval růžky štiplavými protiútoky, z nichž se jeden zhmotnil ve vedoucí branku. Po obdržené červené kartě se tým logicky zatáhl, a když přišlo vyrovnání City, hráči Leedsu vypadali na ručník. Jenže právě v tu chvíli Bielsovi borci nezdolně rozkmitali unavené nohy a udeřili podruhé. Srdnatý výkon „anglické Slavie“ podložený fotbalovou kvalitou, fyzickým fondem a dokonalou přípravou zdolal v 10 mužích i Manchester City, v současnosti možná nejlepší evropský celek, na jeho vlastní půdě. Inspirace je namístě.

10) Příprava na maraton

Posádka úterního podcastu Angličan jednohlasně předpovídá, že odvetný duel bude odlišný nejen herním obrazem, ale hlavně počtem branek. Trio Jiří Hošek, Mikoláš Tuček a Luděk Staněk očekává branky na obou stranách.

Není zdaleka vyloučeno, že zápas půjde po remíze 1:1 do prodloužení. Jestliže jeden tým půjde do vedení, nedá se očekávat, že by ho to vybláznilo k bezhlavému pronásledování rozhodující branky. Naopak, kdo vstřelí první gól, může snadno sklouznout k pasivitě.

Se 120minutovým scénářem v případě prodloužení je nutné kalkulovat, a pošetřit si tak dostatečný prostor k pohotovým personálním změnám. Pokud zápas skutečně dospěje do prodloužení, střídající hráči budou mít na výsledek naprosto zásadní vliv. Vhod může přijít i penaltový dril, kterému by se sešívaní borci měli pro jistotu pověnovat. Maraton čtvrteční noci bez náležité přípravy uběhnout nepůjde.

Reklama

Doporučované