Hlavní obsah

140 vteřin sirén pro oběti střelby v Ostravě. Pozůstalým už lidé poslali miliony

Foto: Profimedia.cz

V poledne se rozezní přes 8 tisíc sirén v celé republice.

Reklama

Sirény, finanční dary i veřejné sbírkové účty. Česká republika dál žije tragickou střelbou v ostravské fakultní nemocnici. Oběti v poledne uctí zvuk sirén, pozůstalí dostanou statisíce od státu i od anonymních dárců.

Článek

Tragické úmrtí 7 lidí při střelbě v ostravské fakultní nemocnici dnes po celé zemi připomenou sirény. Rozezní se ve 12 hodin, houkat budou z 8 tisíc přijímačů nepřetržitě dvě minuty a dvacet vteřin.

Sirény se rozezvučí signálem „Pieta“, právě ten označuje souvislý tón v délce 140 vteřin. Lidé tak uctí památku čtyř mužů a tří žen, kteří minulé úterý nepřežili útok 42letého muže v čekárně traumatologické ambulance. Ten na ně zaútočil nelegálně drženou zbraní, jeho motiv policie zatím zjišťuje.

Památku zesnulých uctili minutou ticha už ostravští a krajští zastupitelé, mezi sobotním utkáním mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha si ji připomněli i fotbaloví fanoušci.

Lidé zraněným a pozůstalým přispívají i finančně. Peněžní dary mohou zasílat ostravské fakultní nemocnici na číslo účtu 73030761/0710. Další sbírku vede i vedlejší Vysoká škola báňská, obě do konce března. Na obou účtech už jsou dohromady přes tři miliony korun.

Vlastní sbírku pro pomoc pozůstalým vypsala i Vězeňská služba, která měla mezi oběťmi dva svoje příslušníky, třetí zemřelý muž Vězeňskou službu opustil před 10 lety. A finanční dary přijímá i místní Základní škola Ivana Sekaniny, která s nimi chce pomoci rodině muže, který při útoku vlastním tělem chránil svoji 12letou dceru.

Finanční pomoc rodiny zemřelých dostanou i od zastupitelů Ostravy a Moravskoslezského kraje – každá instituce jim zašle 100 tisíc korun.

O odškodnění rozhodla v pondělí také vláda. Ministerstvo spravedlnosti se při jeho výpočtu bude řídit zákonem, to znamená, že bude odstupňované, například podle počtu členů pozůstalé rodiny.

Až tři pozůstalí, v případě, že jde o manžela či manželku nebo dítě, mohou na základě rozhodnutí vlády počítat každý s peněžitou pomocí 200 000 korun. Sourozenci obětí budou mít nárok na 175 000 korun. Jestliže by pozůstalí byli čtyři, suma přepočtená na jednu osobu se sníží ze zákonných důvodů na 150 000 korun.

Traumatologická ambulance už v nemocnici obnovila plný provoz, všichni zdravotníci jsou zpět v práci. Ostraha se stále pohybuje uvnitř budovy, nestojí už ale přímo před ordinací. Psychologickou pomoc vyhledalo během týdne od útoku na 300 lidí.

Od incidentu v úterý uplynul týden, policie jeho okolnosti dál vyšetřuje. Pachatel se sice krátce po útoku zastřelil, kriminalisté ale pátrají po jeho motivu. Pracují přitom s několika verzemi. „Vyšetřování je stále v běhu, policie o něm zatím nemůže podat žádné informace,“ sdělila v pondělí mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Reklama

Doporučované